Ingezonden persbericht


Veelbelovende start van 2006 voor bouwbranche

Rotterdam - Afgelopen week maakten de Rabobank en het Centraal Planbureau bekend dat de Nederlandse economie in 2006 met 2,75% zal groeien. De Bouwbarometer® liet gedurende het vorige jaar reeds een stijgende lijn zien met een kleine afvlakking in het tweede kwartaal; 2006 begint over het algemeen uitgesproken optimistisch met zo mogelijk nog optimistischer verwachtingen voor het voorjaarskwartaal. De huidige economische groei was dus vorig jaar al zichtbaar in de bouwsector.

Net als eind vorig jaar, springen ook nu weer de hoofdaannemers B&U er in positieve zin uit. Echter, dit kwartaal worden zij in hun optimisme vergezeld door de architecten. Bij beide partijen ziet circa 52% in het eerste kwartaal een stijging en circa 10% een daling in de omzet. Per saldo dus 42%. Binnen de afbouw staan de zaken er anders voor: relatief veel afbouwers (19%) constateren een daling in hun omzet.

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

Het is nu vier keer op rij dat de hoofdaannemers B&U het meest optimistisch zijn in hun omzetverwachtingen, maar nooit was het zo hoog. Slechts 4% verwacht een daling in de omzet in het tweede kwartaal wanneer zij dit vergelijken met het tweede kwartaal van vorig jaar. Waar de verwachting van de hoofdaannemers GWW vorig kwartaal achterbleven, zijn ze voor het komende kwartaal bijzonder optimistisch: maar liefst 65% verwacht een stijging in de omzet en maar 8% een daling (per saldo dus 57%). Met de aannemers zijn de uitschieters genoemd, maar ook de overige partijen laten een bijzonder optimistisch beeld optekenen.

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

De vraag "Hoe optimistisch kan de bouw worden?" lijkt de mooiste om mee uit te kijken naar de volgende editie van de Bouwbarometer®.

Wilt u meer informatie over deze Bouwbarometer® neem dan contact op met Jan Paul Schop (T 010-2066900).

De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 600 enquêtes, gelijk verdeeld over de zes belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal. De Bouwbarometer® is een initiatief van Bouwkennis en USP Marketing Consultancy.


---- --