Gemeente Gennep


23-03-2006 - Inzet college Gennep: brandweerkazerne op Paesplas
Het college van B&W van Gennep wil de raad voorstellen een nieuwe brandweerkazerne op de locatie Paesplasweg te bouwen. Het gaat om de locatie waar momenteel de nieuwe gemeentewerf in aanbouw is. Eerder was er ook nog sprake van de locatie Brabantweg.

Het college komt tot dit voorstel na een aanvullend onderzoek, mede op verzoek van de commissie ABZ, naar opkomsttijden in regiogemeenten en het bekijken van aanvullende mogelijkheden. Voordat het voorstel in de raad wordt besproken, komt het eerst in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken aan de orde op 4 april a.s.
De nieuwbouw van de brandweerkazerne is nodig om te zorgen voor adequate huisvesting voor de brandweer. De huidige locatie voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien heeft de raad aan gegeven dat de locatie Genneperhuisweg, die door verplaatsing vrijkomt, gebruikt kan worden voor ontwikkelingen ten gunste van de historische kern van Gennep.Bij het beoordelen van de locaties heeft het college gekeken naar zowel het programma van eisen, mogelijkheden om gemeentewerf en brandweerkazerne samen op één terrein te huisvesten, en de kwalitatieve criteria, waaronder de uitrijtijd en opkomsttijd en tot slot ook de kosten en opbrengsten van de verschillende locaties.

Reële afweging
Naast het overschrijdingspercentage mogen bij een locatiekeuze, ook andere zaken, zoals economie, een rol spelen in de afweging voor een locatie voor de brandweer. De overschrijdingspercentages zijn overigens richtlijnen en geen wettelijke kaders, zo schrijft het college. Mede op basis van deze gegevens komt het college tot de conclusie dat de Paesplasweg een geschikte locatie is voor nieuwbouw van de brandweerkazerne mits er aanvullende maatregelen worden getroffen. Het college stelt op basis van het aanvullende onderzoek dat er sprake moet zijn van intensivering van preventie en dat er afspraken gemaakt moeten worden met de buurgemeenten. "Ik denk dat met dit besluit, inclusief de aangekondigde aanvullende maatregelen, het college een verantwoord voorstel aan de raad voorlegt. Met dit voorstel kunnen we de veiligheid zo goed als mogelijk waarborgen tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. Het was een lastige afweging, maar uiteindelijk denken we een goed gemotiveerde keuze te kunnen voorleggen aan de raad", aldus burgemeester Marlies de Loo.

De locatie Brabantweg kwam uit eerder onderzoek er het beste uit vooral vanwege het overschrijdingspercentage die met 54% in de alternatieve situatie als laagste gemeten is. Het kostenaspect is een minpunt. Nieuwbouw kost hier vanwege de verwervingskosten van grond ongeveer 800.000 EUR meer. De gezamenlijke huisvesting van de gemeentewerf en de brandweer op de Paesplasweg is vanwege de kosten het meest aantrekkelijk, maar qua overschrijdingspercentage komt deze locatie minder goed uit de bus.
De verbouw van de huidige huisvesting van de brandweerkazerne blijkt nauwelijks goedkoper te zijn dan nieuwbouw. Bovendien heeft het gemeentebestuur met deze locatie andere plannen in het kader van Kansen voor Gennep.
De huidige locatie voldoet net niet aan de brandweerzorgnorm en de Paesplasweg voldoet niet aan de brandweerzorgnorm. Dit was aanleiding voor het college om eerder een voorkeur te hebben voor nieuwbouw aan de Brabantweg.