Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 maart 2006

Ons Pardon
Uniek project voor lang in Nederland verblijvende Wageningse asielzoekers

In Wageningen start deze week een ambitieus project ter ondersteuning van lang in Nederland verblijvende asielzoekers, 'Ons Pardon'.

Het doel van Ons Pardon is asielzoekers die voor de invoering van de nieuwe vreemdelingenwet (op 1 april 2001) naar Nederland zijn gekomen, in de gelegenheid te stellen op een fatsoenlijke manier de tijd tot de nieuwe regeerperiode te overbruggen. De verwachting is dat er na de verkiezingen een pardonregeling komt voor deze zogenoemde 'oudewetters'. Zonder ondersteuning dreigen mensonterende situaties, die helaas in Nederland aan de orde van de dag zijn voor asielzoekers.

In Wageningen wonen zo'n tweehonderd oudewetters. Sommigen zitten al meer dan tien jaar in Nederland. Een deel van deze mensen is uitgeprocedeerd, een deel wacht nog op een uiteindelijke beslissing van de overheid. Onder hen bevinden zich kinderen die in Nederland zijn geboren of opgegroeid. Omdat de overheid dit jaar alle oude zaken wil afhandelen, zal het aantal uitgeprocedeerden sterk groeien.

Stichting Ons Pardon ondersteunt deze mensen door inkomenssteun te verstrekken, door woonruimte te regelen, en door individuele begeleiding te bieden. Wij vinden dat deze mensen, na jaren van afhankelijkheid en gedwongen nietsdoen, in staat gesteld moeten worden om een begin te maken met het opbouwen van een normaal leven. Dat is in onze ogen een kwestie van behoorlijk bestuur, en ook van mensenrechten.

Ons Pardon is voortgekomen uit een overleg van zes organisaties die zich in Wageningen inzetten voor asielzoekers. Ons Pardon heeft een startsubsidie gekregen van de gemeente, en woningaanbieders hebben woningen (bestemd voor sloop na afloop van het project) ter beschikking gesteld. Ons Pardon krijgt ook de steun van kerken in Wageningen en omliggende gemeenten. Wat schaal en aanpak betreft is Ons Pardon uniek in Nederland.

Fondswerving van start
In de media is de in het Volkskrant-interview gemaakte vergelijking van Wageningen met het Gallische dorp van Asterix en Obelix opgepakt. Het belangrijkste ingrediënt voor onze 'toverdrank' is geld: alleen daarmee kunnen we de asielzoekers tot het pardon er komt de bescherming bieden die ze nodig hebben. De eerste toezeggingen (van de gemeente, kerken en particulieren) zijn al binnen. Vanaf vrijdag 24 maart kan iedereen zich op eenvoudige wijze aanmelden als donateur via www.onspardon.nl. In Wageningen worden woensdag 29 maart huis-aan-huis folders met machtigingskaarten verspreid.

De ondersteuning start als eenderde van de jaarbegroting is gedekt. Ons Pardon gaat ervan uit dat er in Wageningen en daarbuiten voldoende mensen gevonden kunnen worden die willen investeren in een perspectief voor deze groep mensen, die allang Wageningers zijn. Overigens doet Ons Pardon ook financieringsaanvragen bij fondsen en diverse organisaties. Via de website geeft Ons Pardon inzicht in de inkomsten, uitgaven en financiële behoeften.

Op de website is verder informatie te vinden over (onder meer) de organisatie van het project, de samenstelling van het bestuur en comité van aanbeveling en de problematiek van de oudewetters. Uiteraard worden er ook vaak gestelde vragen beantwoord.


---- --