AO-uitgave over het leukste kleuterduo van Nederland, Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn ruim vijftig jaar geleden door Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp op de wereld gezet. En nog steeds is dit kleuterduo springlevend en ongekend populair. Miljoenen Nederlandse kleuters van inmiddels drie generaties zijn voorgelezen uit 'Jip en Janneke' en zijn opgegroeid met hun afbeeldingen. Wat is nu toch precies de kracht van het twee-tal? De teksten of de tekeningen? Herkenning? Nostalgie? Of is het een combinatie van verschillende factoren? De auteur, Marcel Raadgeep, vertelt u er in de nieuwste AO-uitgave alles over.

In 1952 kwam Wim Hora Adema, redactrice van de vrouwen- en kinderrubriek van het dagblad Het Parool, met het idee een serie voor jonge kinderen te maken. Het zou een moderne versie van Ot en Sien moeten worden. Het idee werd met Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp besproken.... en op zaterdag 13 september 1952 publiceerde het dagblad het allereerste Jip en Janneke-verhaaltje, met de allereerste Jip en Janneke-illustratie. Fiep Westendorp bezorgde Jip en Janneke hun bijzondere silhouet-uiterlijk. Achteraf betreurde Fiep die keuze. Het kostte haar hoofdbrekens om de twee elkaar te laten aanraken. In Engeland werden Jip en Janneke (Mick and Mandy) aanvankelijk terughoudend onrtvangen: de donkere silhouetkindertjes zouden als discriminerend ervaren kunnen worden. Zomaar enkele wetenswaardigheden over het tijdloze kleuterduo dat schrijfster Annie M.G. Schmidt onze ouders, ons en onze kinderen schonk. Een AO-uitgave die niet gemist mag worden in uw boekenkast.

Het AO 'Jip en Janneke' (AO 2848) is te bestellen voor ¤3,25 excl. verzendkosten bij AO, via de website: www.actueleonderwerpen.nl of bel 0320-286962. De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd. Of bestel de digitale uitgave voor ¤2,95.

Ook te bestellen bij AO: Anna, Het leven van Annie M.G. Schmidt, Bloemen plukken, Naar het circus, Naar Artis, Oe! Een koe, Poppejans gaat varen, Jip en Janneke, Jip en Janneke Jubileumboek.


IVIO Uitgeverij B.V.
IVIO Uitgeverij brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl