Herdenking 'Slag om Arnhem'

Dubbelexpositie Verzetsmuseum

Kleur in donkere dagen en Onderduikparadijs Fryslân

24 maart tot en met 29 oktober 2006

Elk jaar vindt de start van de Nationale Viering van de Bevrijding plaats in een andere provincie. De provincie treedt daarbij op als gastheer en is samen met de gemeente organisator van het programma. Op 5 mei 2006 zijn dat de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden.
In dit kader zijn vanaf 24 maart tot en met 29 oktober 2006 in het Verzetsmuseum Friesland twee fototentoonstellingen te zien.

Onderduikparadijs Fryslân is een opmerkelijk tijdsdocument van bioloog/fotograaf Roelof Horreüs de Haas die van september 1944 tot april 1945 met zijn twee zoontjes ondergedoken zat op een boerderij vlakbij Grou. Hij heeft hun verblijf daar vastgelegd in een groot aantal foto's en er een verslag van geschreven.

Kleur in donkere dagen laat nog nooit vertoonde kleurenopnames van Fryslân tijdens de Tweede Wereldoorlog zien. Ze zijn gemaakt door cineast/fotograaf Alphons Hustinx en het zijn de enig bekende foto's in kleur van Fryslân tijdens die periode.

Uiterlijk zijn de beide foto-exposities elkaars tegenpool: kleur tegenover zwart/wit. Inhoudelijk vertonen ze echter een grote verwantschap. In beide tentoonstellingen is de oorlog de grote afwezige. Het zijn foto's gemaakt tijdens de oorlog maar geen oorlogsfoto's.

Bij beide exposities zullen gedurende de looptijd een aantal activiteiten worden georganiseerd in de vorm van lezingen en filmvertoningen.

Het Verzetsmuseum Friesland is onderdeel van het Fries Museum.


---

_________________

Zie bijgevoegde uitgebreide toelichting op de beide tentoonstellingen