Gemeente Leiden

Stedenband met Oxford 60 jaar

Op vrijdag 24 maart a.s. wordt in Oxford (Engeland) aherdacht dt de stedenband Leiden-Oxford 60 jaar geleden officieel van start ging. De Nederlandse journalist Albert Milhado, die in Londen werkte bij Radio Oranje, bereidde al in de oorlog een groot aantal Engels-Nederlandse stedenbanden voor. Doel hiervan was om de inwoners in de gelegenheid te stellen bij elkaar op bezoek te gaan en te leren kennen. In de loop der jaren hebben duizenden Leidenaren en 'Oxonians', van zwemmers en wielrenners tot bloemschikkers en volkstuinders, een bezoek gebracht aan hun zusterstad. De herdenking in Oxford wordt bijgewoond door burgemeester Lenferink, de wethouders De Boer, Hessing en Geertsema en gemeentesecretaris Van den Wijngaart

Op vrijdagmiddag vindt in het stadhuis van Oxford een seminar plaats over de invloed van de vergrijzing op het huisvestingsbeleid in Oxford en Leiden. Daarna wordt een glas-in-lood raam onthuld, waarvan een kopie een plaats krijgt in het Leidse stadhuis. Vervolgens gaat het in plechtige optocht -vooraf gegaan door de stafdrager, de Lord Mayor en raadsleden van Oxford- naar de St Michael at the Northgate kerk voor een dankdienst. Tijdens deze dienst wordt gezongen door het jeugdkoor van de muziekschool, onder leiding van Wim de Ru. Tenslotte vindt in het stadhuis een jubileumreceptie plaats, met optredens van het jeugdkoor en de Leidse 'Double Dutch' band.

Naast de leden van B&W wonen ook het Leidse Oxford-comité en een grote groep Vrienden van Oxford de herdenkingsfeestelijkheden bij. Ter gelegenheid van het jubileum is een herdenkingsboek verschenen, dat binnenkort verkrijgbaar zal zijn.

Nadere informatie:
Carel van Ingen, tel. (071) 516 70 29
Hein van Woerden, tel. (071) 516 50 57


---- --