Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr. 29 22 maart 2006

Onderzoek: beter beeld gezondheid varkens bij volgen van keten

Het volgen van de keten van boerderij tot slachterij geeft een beter beeld van de gezondheid van vleesvarkens dan de traditionele keuring. Dit blijkt uit een proef met ketenkeuring van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de VION Food Group en de Voedsel en Waren Autoriteit. Bij ketenkeuring verandert ook de aanpak van de overheid omdat in de slachterij informatie van de boerderij gebruikt wordt. De slachterij van VION in Helmond is de eerste in Europa die met de nieuwe methodiek gaat werken. Tijdens een bezoek op vrijdag 24 maart zal directeur-generaal Bergkamp van LNV afspraken vastleggen over het overheidstoezicht.

Ketenkeuring is mogelijk sinds de invoering van het hygiënepakket op 1 januari 2006. Het hygiënepakket wordt gevormd door de geharmoniseerde Europese hygiëneverordeningen levensmiddelen en diervoeders. Kenmerkend voor het hygiënepakket zijn de nadruk op eigen verantwoordelijkheid voor producenten en het betrekken van de gehele voedselketen in de borging van voedselveiligheid.

De eindverantwoordelijkheid voor vleeskeuring blijft bij de overheid. De ontwikkeling van methoden als de ketenkeuring past in het streven van de overheid om van controle naar toezicht op controle te gaan.

NOOT voor de pers (