Ministerie van Defensie

23-03-2006 14:00

defensiefotografen brengen irak in beeld


- Ontmoeting met de jeugd van Irak.

Het Legermuseum toont van 24 maart t/m 28 mei een blik op het leven en werk van Nederlandse militairen die in de periode 2003-2005 werden uitgezonden naar Irak. Vijf defensiefotografen brachten elk een missie van de SFIR (Stabilisation Force Iraq) in beeld. Samen legden ze in enkele duizenden fotoâs de alledaagse werkelijkheid van deze militairen vast.

Het Legermuseum nodigde de fotografen uit om hieruit een selectie te maken, en deze ook aan het brede publiek te laten zien. De foto-expositie Missie Irak toont nog niet eerder gepubliceerde beelden. Het is bovendien de eerste keer dat werk van fotografen van de Audiovisuele Dienst Defensie op deze wijze wordt tentoongesteld.

Van juli 2003 tot april 2005 hebben Nederlandse militairen in vijf missies bijgedragen aan opbouw en handhaving van de stabiliteit in de provincie Al Muthanna, in het zuiden van Irak. Bij elk van de uitzendingen reisde een defensiefotograaf mee om visueel verslag te doen van alle werkzaamheden in de verschillende fases. Zo zijn er beelden van de eerste 25 militairen die voorbereidingen troffen voor de volgende contingenten tot en met het laatste contingent SFIR 5, dat grotendeels bestond uit militairen van Luchtmobiele Brigade, een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht en de marechaussee. Deze laatste missie richtte zich vooral op ondersteuning van de lokale overheden en hulp bij de wederopbouw.

In Missie Irak wordt van elke fotograaf een selectie fotoâs getoond. Ook zijn er fragmenten te beluisteren van interviews met hen, waarin ze vertellen over hun ervaringen tijdens de missies.