Ingezonden persbericht


23 maart 2006
Voor onmiddelijke uitgave

Elephants Dream, wereldpremière van eerste 3D "Vrije Film"

(Stichting Blender Foundation, Amsterdam) - De korte 3D-animatie "Elephants Dream" zal in bioscoop Ketelhuis te Amsterdam zijn première beleven op vrijdag 24 maart. De korte film is het hoogtepunt van "Project Orange", een "vrije film" geproduceerd door Stichting Blender Foundation en het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Het project is bedoeld als stimulans voor de ontwikkeling van Blender vrije 3D-software en om de mogelijkheden als gereedschap voor het maken van bioscoopkwaliteit-animaties beter te positioneren.

De korte film is uniek doordat uitsluitend gebruik werd gemaakt van vrije software voor animaties, materiaalstructuren en renderingen en doordat de film en alle bijbehorende bestanden zijn uitgegeven onder Creative Commons-licentie.

De film vertelt het verhaal van Emo en Proog, twee mensen met een verschillende kijk op de surrealistische wereld waarin zij leven. De kijker wordt meegenomen in een reis door die wereld vol vreemde mechanische vogels, opzienbarende technische uitzichten en machines die een eigen leven lijken te leiden.

"Elephants Dream" bevat de spraaktalenten van de bekende Nederlandse filmacteurs Tygo Gernandt en Cas Jansen, evenals originele muziek van de Duitste componist Jan Morgenstern. De korte film bracht de talenten van artiesten uit landen als Syrië, Duitsland, Austalië, Finland en Nederland samen tot een team. Als aanvulling op het acteerwerk en de creatieve inspanningen van de hoofdrolspelers kreeg "Elephants Dream" de hulp van honderden mensen uit de hele wereld met bijdragen zoals het programmeren van aanvullende functionaliteit voor Blender, het maken van materiaalstructuren voor sommige scenes en het aanleveren van internationale vertalingen voor de binnenkort verschijnende DVD.

Na de premiere van "Elephants Dream" zal de film samen met alle bestanden die gebruikt zijn bij de productie worden gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie die het personen uit de hele wereld toestaat het te bestuderen, te kopiëren, te veranderen, te maken en zelfs eigen animaties die gebaseerd op de originele filmdatabestanden te verkopen. De gereedschappen die gebruikt zijn voor het maken van de film - zoals Blender voor modeleren, animeren, renderen en composities, het 2D-fotobewerkingsprogramma Gimp voor het maken en bewerken van materiaalstructuren, Python voor programmascripts en Subversion voor het versiebeheer van studiodata - zijn allemaal zonder kosten beschikbaar onder een vrije softwarelicentie.

De bestanden worden uitgegeven op twee DVD's met de film in PAL-, NTSC- en HD-formaat, een "making of"-documentaire en alle studiobestanden. De DVD is naar verwachting beschikbaar in de eerste helft van april 2006. Kort daarna zal de film en de database met bronmateriaal ook publiek downloadbaar zijn.

Studio Orange team:
Director: Bassam Kurdali (Syrië /Verenigde Staten), Art Director: Andreas Goralczyk (Duitsland)
Lead Artists: Matt Ebb (Australië), Bastian Salmela (Finland), Lee Salvemini (Australië)
Technical Director: Toni Alatalo (Finland)

Het team zal hun werk zaterdag 25 en zondag 26 maart presenteren bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam. De film wordt daar dagelijks gedraaid tussen 13.00 en 18.00 uur tot twee weken na de premiere.