Gemeente Enschede

Delegatie uit Schouwen Duivenland bezoekt Roombeek Enschede

donderdag 23-03-2006

Bijzondere verbintenis tussen door 'ramp'getroffen gemeenten

Delegatie uit Schouwen Duivenland bezoekt Roombeek Enschede

Op vrijdag 24 maart ontvangt burgemeester Peter den Oudsten de burgemeester van Schouwen Duiveland Jack Asselbergs en een delegatie. Bijzonder onderdeel van het bezoek is een rondleiding door Roombeek. Daar zal de delegatie o.a. de speeltoestellen bezichtigen waarvoor Schouwen Duiveland geld schonk na de vuurwerkramp van 2000.

Bijzondere band tussen gemeenten

Tussen de beide gemeenten is een bijzondere band. Beide gemeenten werden getroffen door een enorme ramp. 1953 de watersnoodramp, Enschede de vuurwerkramp. Enschede adopteerde na de watersnoodramp twee gemeenten Ouwerkerk en Nieuwekerk. Hiervoor werd geld ingezameld, allerlei goederen geschonken. Op haar beurt schonken beide gemeenten aan Enschede na de vuurwerkramp een bedrag van ruim 60.000 gulden. Voor iedere bewoner één gulden.

Schenking voor speeltoestellen

De schenking van Schouwen Duiveland is beschikbaar gesteld voor een speelplek. Deze is gerealiseerd op het Kroedhofteplein. De glijbaan is voorzien van een bordje om aan te geven dat de gemeente Schouwen Duiveland hier financieel aan bij heeft bijgedragen.

Kunst en cultuur in Roombeek

Burgemeester den Oudsten overhandigt als dank aan Schouwe Duivenland een zeefdruk van Marc Otte. Otte is één van de kunstenaars die in het rampgebied werkte en woonde tijdens de ramp. De kunstenaar geeft als onderdeel van het programma een korte toelichting geven op het schilderij in het Balengebouw, waar hij op dit moment exposeert. In de nieuwgebouwd wijk zijn het kunstzinnige en culturele karakter en de vrijheid in woningontwerp belangrijke speerpunten.


---