VVD


23-3-2006

Politieke Europese partijen

Het Europese Parlement heeft vandaag een rapport over Europese politieke partijen goedgekeurd. Dit is een belangrijke stap in het democratiseringsproces van de Europese Unie.

Het is positief dat er wordt opgeroepen tot een éénvormig statuut voor de Europese partijen. Er moeten, naast een puur wettelijk kader, bepalingen komen over individueel lidmaatschap, over Europese verkiezingen, over de rol van Europese politieke partijen etc.

Er wordt ook tegemoet gekomen aan de specifieke financiële behoeften van Europese partijen door flexibiliteit te creëren om geld over te dragen van het ene jaar naar het andere. Zo kunnen de partijen reserves opbouwen, die ze, onder andere om de vijf jaar kunnen gebruiken tijdens verkiezingstijd.

Jules Maaten: "We hebben één Europese politieke ruimte nodig, om te komen tot een grensoverschrijdend, Europees politiek debat. Voor dit Europees politiek debat heb je ook politieke partijen nodig. Wij, politici, willen gecontroleerd worden. Je kunt alleen maar gecontroleerd worden, als je sterke politieke partijen hebt. Dit geldt ook als in de toekomst een beperkt deel van het Europees Parlement op Europese lijsten gekozen zou worden."

De VVD is lid van de partij voor Europese liberalen en democraten, de ELDR.