Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

24-3-2006

VROM heeft 71 vergunningstelsels doorgelicht om regels te schrappen, vereenvoudigen of samen te voegen. Deze actie vloeit voort vanuit de Taskforce Vereenvoudiging Vergunningen. De resultaten die uit deze doorlichting komen, bekrachtigen de ingezette lijn van VROM met de Modernisering VROM-regelgeving (Herijking).

130.00 vergunningen minder
Sinds 2003 is VROM aan de slag om de regelgeving zo in te richten dat er minder vergunningstelsels zijn en de resterende vergunningstelsels eenvoudiger worden. Het overgrote deel (97%) van de reductie van het aantal vergunningen en besparing van de administratieve lasten vloeit voort uit dit meerjarenprogramma.
Resultaat: ongeveer 130.000 vergunningen per jaar minder (44%), wat circa 400 miljoen per jaar reductie aan administratieve lasten oplevert voor burgers en bedrijven (36%).

71 maatregelen
In totaal zijn 71 maatregelen geformuleerd, waarvan een groot deel al in gang is gezet en een klein deel zelfs al is gerealiseerd. Van de 71 vergunningstelsels schrappen we er 13 (via 14 maatregelen) en 14 worden gedeeltelijk afgeschaft (via 22 maatregelen), onder meer door verschuiving naar algemene regels. Bij de vergunningen die geheel of gedeeltelijk blijven bestaan voeren we in 34 gevallen verbeteringen door. Zo worden 14 vergunningen gebundeld in de omgevingsvergunning, bij 12 stelsels wordt lex silencio positivo geĂŻntroduceerd of voortgezet en in 8 gevallen verlengen we de geldigheidstermijn van de vergunning. Voor vrijwel alle vergunningstelsels werken we aan digitalisering van de vergunningaanvraag en -verlening. De doorlichting bij VROM heeft geen onverwachte grote kansen voor verdere deregulering opgeleverd. Wel zijn er op diverse gebieden nog verdere, minder ingrijpende, mogelijkheden voor versimpeling ontdekt.

Regels die werken, lasten beperken
Vanuit het kabinet is een rijksbrede taakstelling bij de departementen neergelegd om in de huidige kabinetsperiode (2003-2007) de administratieve lastendruk voor de bedrijven en burgers met een kwart te drukken. Hierbij gaat het zowel om het verminderen van administratieve lasten uit bestaande regelgeving als het zoveel mogelijk beperken van administratieve lasten uit voorgenomen regelgeving. VROM gaat deze taakstelling ruimschoots halen.

EXTRA MAATREGELEN BOVENOP HET MEERJARENPROGRAMMA MODERNISERING VROM-REGELGEVING

1 Vrijstellingen stortverbod buiten inrichtingen
2 Verlengen geldigheidstermijn mededelingen productbesluiten afval
3 Geen eis vakbekwaamheidsdiploma bestaande afvalinzamelaars
4 Inzamelvergunningen omzetten naar algemene regels + melding
5 Afzien erkenning laboratoria analyse niet-reinigbaar straalgrit
6 Onbrandingsvergunning vuurwerk naar deels algemene regels
7 Vergunningen Ingeperkt gebruik ggo's deels naar algemene regels + melding

8 Vergunningen radioactieve stoffen deels naar algemene regels
9 Vergunningen radioactieve toestellen deels naar algemene regels
10 Ontheffing voorschriften bad- en zweminrichting deels naar algemene regels

11 Oprichtingsvergunning bad- en zweminrichting deels naar algemene regels

12 Lex silencio positivo woonfunctievergunning Huisvestingswet
13 Lex silencio positivo splitsingsvergunning Huisvestingswet
14 Verlengen geldigheidstermijn vergunning grensoverschrijdend afvaltransport