29
30
31
/> Maart 2006

Druk wintersportseizoen voor alarmcentrale ANWB Door goede sneeuw meer drukte en meer ongevallen op de pistes De ANWB alarmcentrale had in de afgelopen weken een drukke wintersportperiode. Bij de hulpverlening aan Nederlandse wintersporters was het in Duitsland en Oostenrijk respectievelijk 45 en 27 procent drukker dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook Tsjechië (hoewel in absolute aantallen klein) gaf met 68% een forse groei te zien. Uit Italie kwamen 31% meer onfortuinlijke wintersporters. De ANWB alarmcentrale had in de afgelopen weken een drukke wintersportperiode. Bij de hulpverlening aan Nederlandse wintersporters was het in Duitsland en Oostenrijk respectievelijk 45 en 27 procent drukker dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook Tsjechië (hoewel in absolute aantallen klein) gaf met 68% een forse groei te zien. Uit Italie kwamen 31% meer onfortuinlijke wintersporters.

Kniebanden
Bij het merendeel van het letsel gaat het om kniebanden. De ANWB verzorgde in veel gevallen indien nodig opname in een ziekenhuis, medische begeleiding tijdens de verpleegperiode en transport naar huis per gipsvlucht of ambulance. De ANWB vervoerde ten opzichte van vorig jaar nu al 11% meer mensen met een gipsvlucht naar huis.

Goede sneeuw
De toegenomen drukte werd vooral veroorzaakt doordat de sneeuwomstandigheden (zelfs op korte afstand van Nederland ) meer dan uitstekend waren. Drukke pistes zijn ook debet aan meer ski-ongevallen.

Voertuigen
De meeste problemen met voertuigen met pech deden zich voor in de doorreislanden zoals België (17 % groei) en Duitsland (4 % groei) Daarbij ging het onder meer om problemen met de accu, kapotte ruitenwissers en verkeerd getankte brandstof.

Tsjechië
Sinds een aantal jaren is duidelijk dat Nederlanders Tsjechië als sneeuwbestemming hebben ontdekt. Dit land ontwikkelt zich geleidelijk als populaire wintersportbestemming.