GroenLinks

Veroordeling Guantanamo Bay kan niet zonder gevolgen blijven

24 maart 2006

De Europese leiders hebben het Amerikaanse gevangeniskamp in Guantanamo Bay veroordeeld. Minister Bot maakte zich daar op verzoek van GroenLinks sterk voor. GroenLinks waardeert dat: de gezamenlijk Europese veroordeling van Guantanamo Bay is terecht en uniek. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Guantanamo Bay moet dicht en Nederland kan niet langer meewerken aan het gevangen zetten van Afghanen in het Afghaanse Guantanamo Bay in Bagram.

De Europese leiders veroordelen het Amerikaanse gevangeniskamp voor vermeende terroristen in Guantanamo Bay. Minister Bot maakte zich daar sterk voor. GroenLinks had eerder deze week in de Kamer verzocht om een dergelijke veroordeling. GroenLinks heeft waardering voor de inzet van minister Bot en voor de verklaring van de Europese leiders. Dit is nog niet eerder voorgekomen. Het is een goede zaak dat de Europese leiders de schendingen van de mensenrechten in Guantanamo Bay eendrachtig veroordelen. Dit is een sterk signaal richting de Amerikanen.

Deze verklaring kan niet zonder gevolgen blijven. Minister Bot gaf zelf al aan dat deze verklaring betekent dat dat soort gevangenissen niet in stand gehouden moeten worden. GroenLinks is het eens met die conclusie. GroenLinks vindt verder dat Nederland ook zelf conclusies moet trekken uit deze terechte veroordeling van Guantanamo Bay.

Minister Kamp maakte eerder deze week bekend dat door toedoen van de Nederlandse militairen Afghaanse gevangen belanden in de gevangenis in Bagram. De schendingen van de mensenrechten zijn daar vergelijkbaar met die in Guantanamo Bay. GroenLinks vindt dat wie A zegt ook B moet zeggen. We kunnen niet Guantanamo Bay veroordelen en er ondertussen wel aan meewerken dat andere gevangenen belanden in het Afghaanse Guantanamo Bay. De regering moet waarborgen dat Nederlandse militairen er niet langer voor zorgen dat Afghaanse gevangenen belanden in Bagram. Bovendien moet Nederland zich verantwoordelijk tonen voor de gevangenen die de Nederlandse militairen al hebben gemaakt. Zij moeten conform de Geneefse Conventie worden behandeld. Zij moeten een ander gevangenisregime en een eerlijk proces krijgen. GroenLinks zal de regering daar de komende week in de Kamer om vragen.

Farah Karimi