Politie Limburg-Noord

Politie gaat snelheid controleren op N280 bij Asenray
Datum: 24-03-2006
Tijd bericht: 10:36
Plaats: Asenray
Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie gaat vanaf maandag 27 maart de snelheid controleren op het gedeelte van de weg Maalbroek ter hoogte van de Spikkerweg waar de bebouwing van het dorp Asenray begint. Deze handhaving is het sluitstuk van aanpassingen van de verkeerssituatie terplaatse op verzoek van de lokale bevolking.

De N280 tussen de Duitse grens en Roermond is een rijksweg waar een snelheid van 80 km/u geldt. Ter hoogte van de bebouwing van Asenray is deze snelheid veel te hoog voor de lokale situatie. Hier is vrij druk kruisend verkeer van fietsers, voetgangers en ook ruiters. Vooral schooljeugd kruist de N280 een aantal malen per dag, wat gevaarlijke situaties met zich meebrengt.

Gevaarlijke situatie
Een groep ouders verzamelde zich in de Stichting Comité van Samenwerking en trok vorig jaar aan de bel bij de gemeente Roermond. In een brief wees het comité op deze gevaarlijke situatie en vroeg om een oplossing. De gemeente Roermond verwees de ouders door naar Rijkswaterstaat, die wegbeheerder is.
Een aantal besprekingen tussen bewoners, medewerkers van Rijkswaterstaat en de politie volgde en het resultaat was een aanpassing van een gedeelte van de N280, zodat de snelheid van het verkeer gematigd zou worden.

Aangepast
Vanuit beide rijrichtingen zijn aan het begin van het aangepaste gedeelte maximum snelheidsborden van 50 km/u geplaatst. Witte blokken op de weg geven aan dat de snelheid geminderd moet worden. Er is nieuwe belijning aangebracht in de vorm van een dubbele doorgetrokken middenstreep en kantstrepen. Het resultaat is een optisch smaller rijgedeelte. Tenslotte werden in het wegdek reflecterende glazen bollen geplaatst om de locatie ook in het donker en bij slecht weer te accentueren.

Handhavend optreden
Nu de meeste aanpassingen gerealiseerd zijn, gaat het Verkeershandhavingsteam als sluitstuk van deze maatregelen de snelheid van het verkeer controleren en repressief optreden. De medewerkers van het VHT zullen regelmatig, zowel met de laserauto als door middel van controles met staandehouding, handhavend optreden. Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Limburg-Noord controleert vrijwel dagelijks op diverse plaatsen in de regio. Het team richt zich daarbij op vijf aandachtsvelden in het verkeer: helm, gordel, roodlicht, alcohol en snelheid. Juist omdat door overtreding van de richtlijnen bij deze zaken veel verkeersslachtoffers vallen.