Gemeente Deventer

Week 12, 24 maart 2006

verklaring van inkomen en vermogen niet meer bij gemeente

Mensen die rechtsbijstand nodig hebben kunnen, afhankelijk van de hoogte van hun inkomen en vermogen, in aanmerking komen voor door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand. Zij kunnen voor een âVerklaring van Inkomen en Vermogenâ tot nu toe terecht bij de gemeente. Vanaf 1 april komt er echter een nieuwe regeling, die niet langer door de gemeente wordt uitgevoerd. Vanaf die datum kan voor goedkope rechtsbijstand een aanvraag worden ingediend via de eigen advocaat.

De Verklaring van Inkomen en Vermogen heet vanaf 1 april 2006 VIValt, dat staat voor: alternatief voor de verklaring omtrent inkomen en vermogen. Deze verklaring is dan te verkrijgen bij de advocaat of rechtsbijstandverlener en te downloaden vanaf de site http://www.rvr.org/.

Voor de VIValt is een vereenvoudigde manier ontwikkeld om vast te stellen of mensen voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komen. De Raden voor Rechtsbijstand mogen de financiële gegevens van de aanvrager en de eventuele partner elektronisch opvragen bij de Belastingdienst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het sofi-nummer dat door de Raad elektronisch is geverifieerd bij de Gemeentelijke Basisadministratie. Ook de controle van de persoonsgegevens wordt door de raad elektronisch uitgevoerd.

Het resultaat is dat de aanvraagprocedure voor de rechtzoekende eenvoudiger is en er sprake is van minder administratieve lasten voor rechtsbijstandverleners. Bovendien worden vragen sneller afgehandeld dan voorheen. De controle op het stelsel verbetert, omdat gebruik wordt gemaakt van de gegevens die bij de fiscus bekend zijn.

Publicatiedatum: 24-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 24 maart 2006