Rechtbank Leeuwarden


Rechtbank Breda acht regels inzake maximering urenomvang WAO-maatman onverbindend

Op 23 maart 2006 heeft de rechtbank Breda uitspraak gedaan over de intrekking van een WAO-uitkering door het UWV. Het ging om een arbeidsongeschikte vrachtwagenchauffeur die gemiddeld 64 uur per week werkte. Hij was in eerste instantie gedeeltelijk afgekeurd, maar na een herkeuring werd de uitkering ingetrokken. De intrekking was een gevolg van nieuwe regels over de maatman in het Schattingsbesluit zoals dat per 1 oktober 2004 geldt. De maatman is de soortgelijke gezonde persoon met wie de arbeidsongeschikte wordt vergeleken. In de oude regeling zou dat de vrachtwagenchauffeur zijn die 64 uur per week werkt. In de nieuwe regels wordt ervan uitgegaan dat een maatman voor de toepassing van de WAO niet meer dan 38 uur per week werkt.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de WAO de strekking heeft een reëel verlies aan verdiencapaciteit vast te stellen. De regels over de maximaal 38 uur per week werkzame maatman in het nieuwe Schattingsbesluit leiden tot het vaststellen van een fictief verlies aan verdiencapaciteit. Dit is in strijd met de WAO. De WAO kent de mogelijkheid om in een lagere regeling van de WAO af te wijken. Het Schattingsbesluit is zoân lagere regeling. Uit de wetsgeschiedenis blijkt echter dat hiermee alleen schattingsmethodieken kunnen worden vastgesteld die gericht zijn op het vaststellen van het reële verlies aan verdiencapaciteit. Gevolg is, dat de regels over de maximaal 38 uur per week werkzame maatman onverbindend zijn omdat de lagere regels in het Schattingsbesluit op dit punt in strijd zijn met een hogere regeling, namelijk de WAO. Deze materie zal in de WAO zelf moeten worden geregeld.

Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor werknemers die voor het intreden van arbeidsongeschiktheid meer dan 38 uur per week werkzaam waren.

Tegen de uitspraak van de rechtbank kan hoger beroep worden ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep.

LJ Nummer

AV6543

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 24 maart 2006 Naar boven