Provincie Zuid-Holland

Den Haag, Statenfractie Zuid-Holland

24 maart 2006

BETERE AANPAK GEBREK AAN GOEDKOPE WONINGEN in Zuid-Holland

De PvdA-statenfractie in Zuid-Holland heeft vragen gesteld aan het college van GS over het gebrek aan goede en betaalbare woningen in de provincie.

De PvdA constateert dat gemeenten zelden een eenduidige definitie van 'sociale woningbouw' hanteren. Hierdoor lopen de maximumprijzen van sociale woningbouw in Zuid-Holland uiteen van 331 tot 605 euro. "Huizen in de hoogste categorie kun je met zo'n prijsstelling nauwelijks meer sociale woningen noemen", aldus PvdA-statenlid Kirsten Verdel.

De PvdA wil dat er meer aandacht komt voor de doorstroming vanuit sociale woningbouw naar middeldure huur- of koopwoningen. Met name het gebrek aan betaalbare koopwoningen in die prijsklasse baart de PvdA zorgen. Verdel: "In een stad als Rotterdam zijn er de afgelopen jaren vooral veel huizen gebouwd in het duurdere segment. Daar zien we leegstand, terwijl gewone Rotterdammers geen betaalbare woning in de stad kunnen vinden. Veel sociale woningen worden daar gesloopt en zouden teruggebouwd moeten worden in de randgemeenten. De afspraken daarover lijken veel te vaag te zijn en we moeten doorstromers niet de stad uit willen jagen."

De PvdA wil dat er afspraken worden gemaakt met gemeenten, regioverbanden, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars over welk aantal en soort woningen in welke prijsklasse moet worden gebouwd. Er moeten meer corporatiewoningen aan zittende huurders worden verkocht. "Als we het gat tussen sociale en dure woningen willen overbruggen, dan moeten we zorgen voor een trapsgewijze opbouw van prijzen op de woningmarkt. De kloof tussen goedkope en dure woningen is voor teveel mensen nu onoverbrugbaar", besluit Verdel.

Noot voor de redactie,