Den Haag, 24 maart 2006

Vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

over de Canadese organisatie Immigration Club en over problemen in de vreemdelingenketen op Aruba en de Antillen

1. Bent u bekend met de Canadese organisatie Immigration Club?

2. Bent u bekend met hun website waarop wordt geadverteerd met "easy naturalization in the Netherlands"?

3. Wat is uw oordeel over het, onder andere op de website, geadverteerde aanbod vanaf 45.000 dollar per aanvrager voor een Nederlands paspoort?

4. Waarom wordt de "easy" Nederlandse naturalisatie-procedure gezien als een kans voor derdelanders die willen wonen en werken in de Europese Unie?

5. Wat wordt bedoeld met de zinsnede op de website "we are able to guarantee legal ways of immigration to Netherlands through citizenship of former Dutch colonies who are legally entitled to easy naturalization in the Netherlands"?

6. Worden met de voormalige koloniën die naturalisatie tot Nederlander op makkelijke manier mogelijk maken, de Nederlandse Antillen en Aruba bedoeld?

7. Waarom zou het zo zijn dat naturalisatie in deze delen van ons Koninkrijk makkelijker is?

8. Hoeveel klanten heeft de Immigration Club op deze manier versneld van een Nederlands paspoort voorzien? Was er sprake van een legale of illegale procedure?

9. Wat was de concrete aanleiding voor uw bezoek op 6 februari jongstleden aan Aruba? Wat bedoelt u met de mededeling in de brief aan de Kamer van 20 maart jongstleden "Er bereikten ons berichten dat de vreemdelingenketen op Aruba niet optimaal functioneerde"? Wat was de strekking van deze berichten?

10. Is het juist dat de naturalisatietoets, die immers al sedert begin 2003 onderdeel is van de Rijkswet op het Nederlanderschap, voor migranten op Aruba niet consequent is ingevoerd? Zo nee, waarom is dan nu met Aruba overeengekomen dat "de naturalisatietoets per 1 mei 2006 is ingevoerd"? Zo ja, wat is de reden hiervan? Waarom is dit niet eerder ontdekt? Spelen vergelijkbare problemen op de Antillen?

11. Hebt u onderzocht wat de gevolgen zijn geweest van het "niet optimaal functioneren" van de vreemdelingenketen op Aruba? In hoeveel gevallen zijn ten onrechte visa, verblijfsvergunningen dan wel paspoorten verstrekt? Bent u voornemens deze zaken te achterhalen en de verleende documenten ongeldig te verklaren? Zo nee, waarom niet?

12. Was hierbij sprake van corruptie of nalatigheid? Op welke wijze wordt opgetreden tegen verantwoordelijke of betrokken functionarissen?

13. Blijven de problemen alleen beperkt tot Aruba? Hoe functioneert de vreemdelingenketen op de Antillen, respectievelijk de afzonderlijke eilanden van de Antillen? Welke versterkingen heeft u daar in gang gezet om fraude in die delen van het Koninkrijk te voorkomen?

14. Was u al eerder bekend met de problemen met de visa- en vergunningverstrekking en naturalisatie op de Antillen en/of Aruba? Zo ja wanneer waren u welke problemen bekend? Waarom hebt u de Kamer niet eerder hierover ingelicht? Kunt u garanderen dat vanaf tenminste 20 maart de problemen met de verstrekking van verblijfsdocumenten op Aruba en de Antillen achter de rug zijn? Zo nee, waarom niet?

15. Hebben de activiteiten van de Immigration Club te maken met de door u in de brief van 20 maart jl. bedoelde problemen met de Vreemdelingenketen op Aruba?

16. Wat bent u verder voornemens te doen tegen deze activiteiten van de Immigration Club?

17. Wat zijn de activiteiten van de Immigration Club vanuit hun vestiging in Parimaribo, Suriname en wat bent u voornemens daartegen te verrichten?

www.immigration-club.info Brief van de Ministers voor V&I en voor Bestuurlijke vernieuwing & Koninkrijksrelaties van 20 maart 2006 inzake Bezoek aan Aruba. Immigration Club, Grote hofstraat 11, Parimaribo, Suriname.


---

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 109 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl