VVD


22-3-2006

VVD-fractie Eerste Kamer roept op tot 'geleidelijk' verhogen defensiebudget

In de Eerste Kamer heeft VVD-senator Willem Hoekzema namens de VVD-fractie zijn zorg uitgesproken voor het teruglopende defensiebudget. "Deze trend veroorzaakt stevige spanningen in de huidige en de komende begrotingen. Het hoge ambitieniveau dat is vastgesteld door de politiek in een onstabiel geworden wereld, vergt veel van Defensie, zeker ook op het terrein van de binnenlandse veiligheid."

Het lijkt erop dat dit budget steeds kleiner wordt en in 2010 nog maar
1,1% van het bruto binnenlands product zal bedragen. De VVD-fractie vindt dat na de bezuinigingen van 400 miljoen euro in de afgelopen jaren het defensiebudget weer 'geleidelijk' hoger zal moeten worden. Minister Kamp verklaarde hierop dat het percentage thans iets onder
1,6% ligt en dat het goed zou zijn als dit percentage zou toegroeien naar de in internationaal verband afgesproken 2% van het bruto binnenlands product.
Naast de opmerkingen over het defensiebudget vroeg Hoekzema ook aandacht voor het "up or out"-systeem en het functioneel leeftijdsontslag. Hoekzema: "De overgang naar een moderne, expeditionaire, flexibele en snel inzetbare krijgsmacht noodzaakt tot verjonging van het personeelsbestand. Daartoe is het "up or out"-systeem bedacht, waarbij militairen die niet voor promotie in aanmerking komen en vijfendertig jaar of ouder zijn, moeten uitstromen naar de burgermaatschappij. Hiervoor moet een goed stelsel van opleidingen worden ontwikkeld met certificering, zodat deze nog jonge mensen zich gereed kunnen maken voor de civiele arbeidsmarkt." Wat betreft het functioneel leeftijdsontslag gaat de Staatssecretaris het mogelijk maken de zwaarte van crisisbeheersingsoperaties hierin tot uitdrukking te brengen.