Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland * District IJsselstreek

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT IJSSELSTREEK

22 maart 2006

Fietsgraveren op speciale actiedag politie en gemeente.

Op 24 maart is er een speciale actiedag van politie, gemeente en wijkraad, die in het teken staat van preventie van fietsdiefstal. De actie is een vervolg op eerdere maatregelen die de veiligheid rond het NS-station moeten vergroten, zoals het weghalen van vernielde en ongebruikte fietsen.

Bij het NS-station van Brummen staat 24 maart een informatiestand. Daar kunnen burgers informatie krijgen over de preventie van fietsdiefstal. Daarnaast is er ook gelegenheid om de postcode in de fiets te laten graveren. De plaatselijke fietshandelaar Wilbrink Tweewielers neemt ook deel aan de actie middels een speciale aanbieding voor goedgekeurde fietssloten.

Fietsdiefstallen is een speerpunt voor de politie van het team Brummen / Eerbeek. Het aantal fietsdiefstallen in deze gemeenten is gestegen van 118 in 2004 naar 151 in 2005.

Regelmatig worden ook fietsen aangetroffen, maar lukt het de politie niet altijd ze bij de eigenaar terug te brengen. Dat komt omdat niet iedereen aangifte doet van diefstal. Daarnaast kunnen aangevers soms onvoldoende gegevens verstrekken om een fiets te herkennen, zoals een framenummer of gegraveerde postcode. Dat is voor de eigenaar jammer, maar ook voor de politie. Want als de politie weet waar en wanneer fietsen gestolen worden, kan ze haar toezicht daar beter op afstemmen. Ook de kans op het pakken van daders wordt groter als mensen aangifte doen.

Op 24 maart tussen 15.00 en 17.30 uur kunnen eigenaren van fietsen dus terecht bij het NS-station van Brummen. Voor informatie én voor het gratis laten graveren van de fiets. Ook krijgen ze daar een handig zakkaartje waarop alle gegevens van de fiets vermeld kunnen worden.

Einde persbericht

---- --