Dienstenbond CNV

Leden stemmen in met CAO Architecten
24-03-2006

Van de uitgebrachte stemmen kon 70% zich vinden in het voorgelegde principe-akkoord. Bij zowel voor- en tegenstemmers heerst onrust over de koopkracht effecten van CAO-afspraken en wettelijke maatregelen. Doorgaans is het draagvlak breder onder CNV Dienstenbondleden

Oververtegenwoordigd onder de tegenstemmers is zonder meer de groep die gebruik kon maken van het oude artikel 28 van de CAO (verzekering tegen ziektekosten). De introductie van de nieuwe zorgverzekeringswet, heeft in koopkracht zeer uiteenlopende effecten gehad. Onder de tegenstemmers zijn veel collegas vertegenwoordigd die aan de min-kant zitten.

In de onderhandelingen met de BNA is vastgesteld dat er wel degelijk negatieve inkomenseffecten aan de nieuwe zorgverzekeringswet verbonden zijn. Uw werkgevers (althans de BNA) hebben daarbij geen enkele handreiking willen doen, ondanks onze voorstellen daartoe.

Wel is uiteindelijk onderhandeld over een aanbod voor een zorgverzekerings-pakket van Ohra voor de branche als geheel. Specifiek voor vakbondsleden is daarin een voordeel opgenomen, voor zover uw werkgever niet rechtstreeks BNA lid is. Aan de grote inkomenseffecten (minnen & plussen) doet dit niet af. Langs politieke weg is en wordt hier ook de aandacht op gevestigd. Van de, van regeringswege, beloofde koopkrachtverbetering komt zo bitter weinig terecht. Bij de CAO-onderhandelingen hebben we dit niet kunnen rechtzetten.

Per saldo
Ondanks de teleurstelling voor sommige groepen over het netto-resultaat heeft een meerderheid zich wel uitgesproken vóór het bereikte principe-akkoord. Deze uitslag van de stemming zullen wij respecteren. Desondanks hebben we het signaal van de tegenstemmers natuurlijk goed verstaan.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl