Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
24 maart 2006

BENOEMING VOORZITTER HAVENRAAD

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat mee ingestemd om de heer drs. W.T. Van Gelder voor te dragen voor benoeming tot voorzitter van de Nationale Havenraad. De benoeming gaat in op 1 april 2006 voor een periode van vier jaar.

De heer Van Gelder is Commissaris van de Koningin in Zeeland. Daarvoor was hij onder meer lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland en van 1978 tot 1992 gedeputeerde in deze provincie. Op het terrein van zeehavens en scheepvaart deed hij van 1971 tot 1978 de nodige kennis en ervaring op tijdens zijn werkzaamheden bij de Stichting Maritieme Research/Nederland Maritiem Instituut. Als vervoerseconoom schreef Van Gelder meerdere studies over het toekomstige zeevervoer van bulkladingen en de daarvoor benodigde hoeveelheid scheepscapaciteit. De heer Van Gelder volgt de heer Van der Hek op die in november 2005 is teruggetreden.

De Nationale Havenraad bevordert de samenwerking tussen het havenbedrijfsleven, betrokken ministeries en havenbeheerders (gemeenten en andere openbare instanties). Daarbij coördineert de Raad de onderlinge afspraken en beslissingen over zeehavenaangelegenheden. De Nationale Havenraad heeft een adviserende functie naar alle erin vertegenwoordigende partijen, waaronder met name het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

RVD, 24.03.2006