Provincie Limburg

Subsidie voor projecten die kansen voor werkloze jongeren vergroten In het kader van de Tenderregeling Jeugd en Werk 2005-2006 heeft de

Provincie Limburg subsidie toegekend aan twee initiatieven die de kansen van werkloze jongeren (veelal zonder uitkering) vergroten. Het project Junior Team Racing for Maastricht ontvangt 80.000,-- van de Provincie en het pilot-project Route 4 42.000,-- . In het programma Jeugd en Werk komen de themas Ondernemend Limburg en Jong zijn in Limburg samen waar het gaat om het vergroten van de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt. De Tenderregeling roept het veld op om met vernieuwende initiatieven te komen die werkloze jongeren, met name degenen zonder uitkering, (terug) naar school of naar werk leiden. Hiervoor is subsidie beschikbaar. De tweede indieningstermijn van deze regeling loopt nog tot en met 31 maart 2006.

Junior Team Racing for Maastricht
In het pilot-project Junior Team Racing for Maastricht worden tenminste 25 werkloze jongeren terug naar school en vervolgens naar werk geleid. Het project sluit aan bij de interessewereld van jongeren, het laat hun dromen uitkomen. Het Junior Team gaat een eigen auto opknappen en neemt daarmee deel aan de Belcar Endurance Cup op de circuits van Zolder en Francochamps in 2006 en 2007.Het team is een mini-onderneming met diverse functies; denk aan automonteurs, catering en management. De jongeren volgen de daarbij behorende opleidingen. Het initiatief voor het Junior Team Racing for Maastricht is afkomstig van de vrijwilligersorganisatie Vereniging Racing for Maastricht. Zij hebben het initiatief verder ontwikkeld in samenwerking met onder andere de stichting Trajekt, Yonder en ROC Leeuwenborgh.

Route 4
Het pilot-project Route 4 van de stichting Baanwijs richt zich op werkloze gedragsmoeilijke jongeren zonder startkwalificatie en zonder uitkering. Het gaat hierbij om een doelgroep die meer zorg en een andere aanpak nodig heeft dan in de reguliere trajecten wordt geboden. In de periode maart 2006 tot september 2008 zullen minstens 15 trajecten naar school en/of naar werk gerealiseerd worden. Er zal ervaring worden opgedaan met het ontwikkelde concept voor arbeidsinpassing van deze doelgroep. Daarbij wordt ondermeer gebruik gemaakt van een digitaal portfolio en een motiverend coachingssysteem. Verder zal een jobhunter, als een soort spin in het web worden ingezet voor ondermeer acquisitie van banen, begeleiding op de werkplek en contacten met docenten, hulpverleners en met organisaties in het reguliere netwerk, zoals het Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) voortijdig schoolverlaten.

24-3-2006 13:01