Gemeente Gouda


persbericht: gemeente gouda sterkste daler van aantal bijstandscliënten in 2005 (24/3/2006)

Een onderzoeks- en adviesbureau (Bureau Ape) dat zich richt op de publieke sector, heeft de WWB bijstandsontwikkeling in 2005 in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat de gemeente Gouda, met een daling van 17%, op de eerste plaats staat in het overzicht van gemeenten met meer dan 60.000 inwoners.

Tot en met het derde kwartaal van 2005 maakte de gemeente Gouda al deel uit van de top tien van de sterkste dalers. Maar nu blijkt dat Gouda over geheel 2005 dé gemeente is met de grootste daling van het aantal bijstandscliënten.

Volgens wethouder Van der Sluijs is de sterke daling bereikt door goede resultaten op de lopende reïntegratietrajecten zoals de leerwerkplekken bij Promen. Maar zeker ook door inzet van nieuwe reïntegratietrajecten. Het direct aanbieden van banen bij het aanvragen van een uitkering (het project expresspoor) levert een belangrijke bijdrage. Daarom is dit tevens uitgebreid naar alle aanvragers in de leeftijd van 23 tot 45 jaar.

Ook het beter kunnen controleren door uitwisseling van bestanden en het intensiveren van de huisbezoeken levert een belangrijke bijdrage aan dit resultaat.

De wethouder verwacht dat het jaar 2006 op grond van de huidige bekende gegevens zal worden afgesloten met een voordeel op het budget waaruit de uitkeringen betaald worden.