Ruim 60 woninginbraken opgelost

Drie verdachten aangehouden

Hollands Midden, 24-03-2006 o De Bovenregionale Recherche Haaglanden en Hollands Midden heeft de afgelopen twee maanden zon 60 woninginbraken opgelost. De inbraken vonden verspreid door het westen van het land plaats. Drie verdachten zijn aangehouden, een 37-jarige en een 34-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats en een 35 jarige man uit Rotterdam. Zij zitten in voorlopige hechtenis en moeten zich op 17 mei 2006 verantwoorden voor de Meervoudige Kamer van de rechtbank Den Haag.

Uit onderzoek bleek dat de verdachten steeds een zelfde werkwijze hanteerden. Voordat de voordeur van de woning werd opengebroken, luisterde een van de verdachten met zijn oor aan de deur of de bewoners thuis waren. Bij geen gehoor, werd getracht de voordeur open te maken met behulp van een zogenaamde flipper. Een flipper is een stuk plastic, waarmee de deurschoot kan worden teruggeduwd en de deur opengaat. Als de flipper niet werkte, maakten de verdachten gebruik van een bahco schroefsleutel, waarmee de cilinder van het slot werd afgebroken. Als beide methoden niet werkt werd de deur geforceerd.

Bij veel van deze woninginbraken zijn door de Technische Recherche sporen veiliggesteld. Deze sporen bestonden uit aangetroffen vingersporen, werktuigsporen en oorsporen. Zowel de werktuigsporen als de oorsporen bleken overeen te komen bij een groot aantal van deze woninginbraken. In de woningen van de verdachten zijn de gebruikte breek-werktuigen en veel goederen die afkomstig zijn van de woninginbraken aangetroffen.

Inmiddels zijn woninginbraken opgelost in Katwijk, Noordwijk, Alphen aan de Rijn, Leimuiden, Oude Wetering, Sassenheim, Zevenbergen, Lage Zwaluwe, Den Haag, Monster, Naaldwijk. De gestolen goederen, kostbare sieraden, horloges, telefoons, Swarovski beeldjes en een plasma televisiescherm zijn voor een groot deel terug bij de circa 40 slachtoffers van de woninginbraken.

--- einde berichten ---