Gemeente Voorschoten

Persberichten - Vorming nieuw college in voorbereiding Uitgebracht op: vrijdag 24 maart 2006

Bulletin 1, 23 maart 2006

De eerste stappen in het proces van vorming van een nieuw college worden momenteel gezet. Vertegenwoordigers van de drie politieke partijen die wonnen bij de laatste Gemeenteraadsverkiezingen, onderzoeken momenteel de mogelijkheid daartoe.

De politieke samenstelling van de Gemeenteraad van Voorschoten is als gevolg van de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen, die op 7 maart jl. werden gehouden, gewijzigd. CDA, PvdA en GroenLinks wonnen elk één zetel en behaalden er respectievelijk zes, vier en drie. De VVD behaalde vijf zetels (een verlies van twee zetels) en D66 behaalde één zetel (en verloor zijn tweede zetel).

Kort na de definitieve bekendmaking van de verkiezingsuitslag zijn op 9 maart op initiatief van het CDA, de grootste fractie in de nieuwe Gemeenteraad, besprekingen gestart over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Daartoe heeft een overleg plaatsgevonden tussen alle vijf fracties uit de nieuwe Gemeenteraad.

In dat overleg stelden VVD en D66 het logisch te vinden dat de winnaars van de verkiezingen, CDA, PvdA en GroenLinks, eerst kijken wat de mogelijkheden zijn voor coalitievorming. De PvdA sprak zijn voorkeur uit voor zon coalitie. GroenLinks is bereid tot deelname aan een coalitie waarin het zich programmatisch kan herkennen. Het CDA streeft naar een stabiele coalitie van drie partijen, die duidelijke afspraken kunnen maken voor een herkenbaar beleid dat de komende vier jaar daadkrachtig uitgevoerd zal worden.

Op basis van deze uitkomst worden nu eerst de mogelijkheden van een coalitie van CDA, PvdA en GroenLinks onderzocht. De VVD heeft aangegeven betrokken te willen worden bij een verkenning van alternatieve mogelijkheden om een college te vormen waaraan de VVD wel deelneemt. Ook D66 heeft zich daarvoor beschikbaar gesteld.

De eerste besprekingen tussen CDA, PvdA en GroenLinks zijn op 14 maart begonnen. Daaraan wordt deelgenomen door de Raadsleden Hans Horlings en Hester Tjalma namens het CDA, Ferry Rondagh en Jan-Paul Middelburg namens de PvdA en Leo Maat en Monique Lamers namens GroenLinks. Voorafgaand aan die eerste bespreking heeft de ledenvergadering van de PvdA op 13 maart besluiten genomen met betrekking tot deelname van die partij aan een nieuw college. In het eerste overleg zijn vooral procedurele afspraken gemaakt. Besprekingen van inhoudelijke aard, waarbij vooral wordt gekeken naar prioritaire onderwerpen waarbij de grootste programmatische verschillen te verwachten zijn, hebben inmiddels op 21 en 22 maart plaatsgevonden. De besprekingen vinden plaats in een constructieve sfeer.

Op initiatief van burgemeester Verver hebben de vijf lijsttrekkers op 21 maart rond de tafel gezeten, waarbij het verloop van het proces tot nu toe en de rol van diverse betrokkenen daarbij aan de orde is geweest. Onderstreept is het belang van transparantie van het proces voor kiezers en burgers, waaraan onder andere invulling wordt gegeven door het periodiek uitgeven van dit bulletin.

Volgende week worden de eerste besprekingen tussen CDA, PvdA en GroenLinks vervolgd.

U kunt alle bulletins over de vorming van het college ook raadplegen op de gemeentelijke website www.voorschoten.nl via de link 'collegevorming'.


- einde bericht -