Kaspersky Lab ontdekt nieuw gevaar voor Postbank klanten

Kaspersky

s-Hertogenbosch, 24 maart 2006 - Kort nadat virusanalisten van Kaspersky Lab gisteren op hun weblog over enkele nieuwe internationale bank-Trojans spraken, kwam het Benelux Viruslab tot een nieuwe ontdekking. Een besmette gebruiker heeft het Kaspersky laboratorium een Trojan gestuurd met de naam Trojan-Spy.Win32.Agent.ew.

Uit analyse van Kaspersky Lab onderzoeker Roel Schouwenberg bleek dat deze Trojan zich onder andere richt op gebruikers van de Nederlandse Postbank. De Trojan registreert alle toetsaanslagen die de gebruiker maakt in de Internet browser. Op deze manier worden gebruikersnamen, wachtwoorden en TAN-codes opgeslagen om doorgestuurd te worden naar de virusschrijver.

De Postbank maakt voor het verifiëren van transacties gebruik van zogenaamde TAN-codes. Postbank klanten ontvangen de TAN-codes - voor het bevestigen van een transactie - in een document of per sms. Bij besmette Postbankklanten vangt de Trojan deze TAN-code af en genereert een foutmelding identiek aan die van de Postbank, waardoor de TAN-code geldig blijft voor gebruik. Gebruikers die hun TAN-codes op papier ontvangen lopen zo ook nog eens het gevaar meerdere TAN-codes onmerkbaar door te sturen naar de virusschrijver.

Hoewel in eerste instantie leek dat alleen gebruikers met een TAN-code document gevaar liepen blijkt nu dat ook gebruikers van de SMS functie kwetsbaar zijn.

De Trojan maakt verder ook nog gebruik van zogenaamde Rootkit technologieën, waardoor deze lastiger te detecteren is door antivirus fabrikanten. Het Kaspersky Laboratorium heeft onmiddellijk de virusdatabase bijgewerkt, waardoor Kaspersky Anti-Virus gebruikers geen gevaar lopen.

'De globale trend in de cybercriminaliteit die al enige tijd door Kaspersky Lab wordt aangegeven, zet zich dus ook in Nederland door. Cybercriminelen stappen af van massale phishing emails en maken Trojans die het werk stukken efficiënter kunnen doen. Het was slechts een kwestie van tijd voordat er een Trojan zou opduiken die zich ook op een Nederlandse bank zou richten', aldus Roel Schouwenberg, Senior Research Engineer voor Kaspersky Lab Benelux.

Het is niet de eerste keer dat de Postbank onder vuur ligt. Eerder was ze slachtoffer van een aantal phishing aanvallen, waarbij klanten naar een nagemaakte Postbank site gestuurd werden om zo gebruikersgegevens te achterhalen. 'Zolang de Postbank TAN-codes blijft gebruiken zal dit zeker niet de laatste Trojan zijn die zich op de Postbank richt. De huidige implementatie heeft überhaupt een paar zwakheden, of in elk geval een paar punten waarop men kan verbeteren', waarschuwt Schouwenberg.

Kaspersky Lab heeft contact gehad met de Postbank, die momenteel ontkent dat de Trojan op de Postbank gericht is.

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde Secure Content Management oplossingen aanbiedt, die thuisgebruikers en grote netwerkomgevingen beschermt tegen virussen, spyware, spam en hackers. Kaspersky Lab Benelux is de Benelux vestiging van Kaspersky Lab Inc met sales, marketing en technische ondersteuning. Ook is in de Benelux een onderdeel van het Kaspersky Laboratorium gevestigd, waardoor kwaadwillige programma's en bestanden ook lokaal snel kunnen worden gedetecteerd en geanalyseerd en updates snel beschikbaar gesteld kunnen worden. Meer informatie vindt u op www.kaspersky.nl.

Perscontact
Kaspersky Lab Benelux
Emmeke Jansen - Marketing Manager
Havensingel 1a
5211 TX 's-HERTOGENBOSCH
Telefoon: 073 6154860
Fax: 073 6121830
Email: emmeke@kaspersky.nl
Http://www.kaspersky.nl