Gemeente Bussum

Aantal Bussumers met bijstandsuitkering met 18% gedaald

De gemeente Bussum staat op de tweede plaats in een onderzoek naar de uitstroom uit de bijstand onder alle 87 middelgrote gemeenten. Tussen 2001 en 2005 is het aantal klanten van Sociale Zaken met 18% gedaald.

Het Bussumse beleid, dat uitgaat van werk voor uitkering, heeft duidelijk een positief effect op de uitstroom.
Over het jaar 2005 bedroeg de daling 8%, wat neerkomt op een tiende plaats in de ranglijst 2005.

Eén van de factoren die invloed hebben gehad op de daling is de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb), die sinds 2004 de Algemene bijstandswet (Abw) heeft vervangen. De Wwb heeft als uitgangspunt dat iedereen in zijn eigen levensonderhoud moet kunnen voorzien. Het fenomeen `passende arbeid' is met de komst van de wet losgelaten. Mensen met een bijstandsuitkering moeten werk accepteren, ook wanneer dit een lager niveau heeft dan waarvoor zij zijn opgeleid.

Volgens de Wwb moeten bovendien vrouwen met kinderen jonger dan vijf jaar aan het arbeidsproces deelnemen. Deze doelgroep wordt door de klantmanagers van Sociale Zaken actief benaderd om werk te vinden.

Bussum is daarnaast actief met eigen projecten. Het Work First-project, dat in het voorjaar van 2004 van start is gegaan, helpt nieuwe uitkeringsgerechtigden zo snel mogelijk aan een passende baan. Dit proces wordt ondersteunt met loonkostensubsidies voor de betrokken werkgevers.
Het project Herstelling is een goed startpunt gebleken voor klanten onderaan de reïntegratieladder. Dit project is per 1 maart jl. overgedragen aan Tomingroep b.v., waardoor het project een structurele voorziening is geworden voor de hele regio.

Tot slot zijn hoogwaardig handhaven en schuldhulpverlening punten van aandacht. De gemeente Bussum is in januari 2005 gestart met hoogwaardig handhaven: een streng toewijzingsbeleid, frequent huisbezoek, doelgerichte controles en goede informatievoorziening door middel van het Handboek voor de bijstand, dragen bij aan een juiste inzet van bijstandsvoorzieningen.
De gemeente Bussum zet daarnaast bewust hoog in op schulphulpverlening. De ervaring heeft geleerd dat het hebben van schulden werkzoekende belemmeren in het vinden van een baan.

Het onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal bijstandscliënten is een publieksservice van APE b.v., gebaseerd op gegevens van het CBS. APE geeft financieel-economische adviezen aan gemeentelijke sociale diensten en aan het ministerie van SZW.