Vereniging Milieudefensie

Nieuwe informatie kraakactie!

Persbericht

Politie ontruimt door Milieudefensie gekraakt bedrijfspand Actie tegen overbodige aanleg nieuwe bedrijventerreinen gestaakt

Amsterdam, 24 maart 2006 --- Zojuist heeft de politie het leegstaande bedrijfspand, dat sinds vanochtend door zo'n vijftig actievoerders van Milieudefensie was gekraakt, ontruimt. De actie was bedoeld als protest tegen het huidige beleid van gemeenten en provincies om steevast nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen zonder de oude op te knappen. Er zijn geen arrestaties verricht.

In het Groene Hart is bijna de helft (47 procent) van de bedrijventerreinen verpauperd. De leegstand is groot. Desondanks willen gemeenten en provincies nieuwe bedrijventerreinen aanleggen in de polders van het Groene Hart. 'Dat is pure ruimteverspilling en in strijd met het beleid om de natuur in dit Nationaal Landschap zoveel mogelijk te sparen,' zo stelt Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie.

Herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen onder specifieke voorwaarden is haalbaar en kansrijk. Zo blijkt uit een vandaag verschenen studie door STOGO onderzoek+advies en City Beautiful naar de financiële haalbaarheid voor de herontwikkeling van een deel van bedrijventerrein Rijnhaven in Alphen aan den Rijn.

Verhaak betreurt het dat de actie voortijdig is afgebroken. 'Waarom een pand ontruimen dat al zo lang leegstaat? We roepen de gemeente op om de verpauperde leegstaande panden te slopen en vrij te maken voor nieuwe bedrijfspanden, zodat de groene ruimte willen vrijwaren van nieuwe verstedelijking'.

Milieudefensie gaat door met acties tegen de nodeloze leegstand van bedrijventerreinen in haar strijd voor het behoud van het Groene Hart. De milieuorganisatie plaatst op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april protestborden op 21 door bouwplannen bedreigde plekken in het Groene Hart. Kijk voor meer informatie over de precieze locaties op www.milieudefensie.nl/ruimte bij 'Onthulling protestborden tegen bouwplannen'.


---