Goed resultaat voor Cefetra bij licht lagere omzet

Cefetra

Logistieke netwerk verder uitgebreid

Goed resultaat voor Cefetra bij licht lagere omzet

Rotterdam - Ondanks een beperkte daling van de omzet heeft Cefetra in 2005 een winst na belastingen van 7 miljoen euro weten te realiseren. De internationaal opererende supply chain manager van agrarische grondstoffen zag de oplopende olieprijzen terug in de kostprijs. Brandstoftoeslagen en een moeizame logistiek op de Europese binnenwateren hadden een negatief effect op de marge. Voor 2006 rekent Cefetra weer op een betere marge.

Het resultaat na belastingen over 2005 kwam 0,7 miljoen euro lager uit dan in 2004 (toen 7,7 miljoen euro). De omzet in 2005 daalde van 13,3 miljoen ton in 2004 naar 12,7 miljoen ton in 2005, hoofdzakelijk terug te voeren op dalende importen van tapioca. Cefetra gaf in het verslagjaar zijn rol van allround internationaal supply chain manager verder gestalte. Vooral de logistieke functie werd versterkt. Zo verwierf Cefetra via haar 100 % dochter Baltic Logistic Holding een belang van 50% in de Baltic Grain Terminal, die in een joint venture met Archer Daniels Midland van de Poolse overheid werd overgenomen. De eigen op- en overslagfaciliteiten zijn van strategisch belang voor het op- en uitbouwen van efficiënte, onafhankelijke logistieke posities..

Belangrijke posities
Daarnaast legde Cefetra in de Oost-Engelse havenstad Immingham op- en overslagcapaciteit voor meerdere jaren vast, waardoor het bedrijf nu ook met Panamax-schepen de Engelse markt kan bedienen. Cefetra heeft nu belangrijke posities in de zeehavens van Amsterdam, Rotterdam, Gent, Glasgow, Belfast, Southampton, Immingham en Gdynia. Dit maakt het mogelijk op tal van manieren vrachtcombinaties op maat te maken. De kostprijsvoordelen die hieruit ontstaan versterken de concurrentiepositie van Cefetra en de afnemers.

Internationalisatie en diversificatie
Cefetra is met eigen ondernemingen aanwezig in Rotterdam (moederbedrijf Cefetra Holding en Cefetra Feed Service), Glasgow (Cefetra Ltd), Boedapest (Cefetra Hungary) en Gdynia (Cefetra Polska). De groep werkt in een markt die sterk in beweging is. Zo zet met name de groei van China veel druk op de grondstof- en vrachtprijzen, terwijl de belangstelling voor de verwerking van biomassa voor de productie van energie sterk groeit. Ook in de energiesector ziet Cefetra kansen voor zijn functie van supply chain manager.

Samenstelling Raad van Commissarissen
De heer W. van Schaik is , volgens plan, terug getreden als voorzitter van de Raad van Commissarissen en werd opgevolgd door de heer F. Visser, die in het verleden diverse internationale functies heeft vervuld binnen de Kemira groep. De samenstelling van de Raad is in de loop van 2005 gewijzigd. De Raad bestaat nu uit 6 personen, waarvan 4 leden voortkomen uit de groep van aandeelhouders en daarnaast 2 externe leden, waaronder de voorzitter.

Bouwen aan de toekomst
Voor 2006 verwacht de directie een hogere volumeomzet en een ruimere marge. Met name het versterkte logistieke netwerk en de daaraan gekoppelde verbetering van de efficiency zal daaraan bijdragen. Ook de ontwikkelingen in biobrandstoffen bieden kansen.

[Voor de redactie: meer informatie bij H. Stam, algemeen directeur Cefetra, 010 - 4007 901]