Nuon

Fors minder CO2-uitstoot door Nuon-centrale in Buggenum Energieonderneming Nuon start vandaag officieel met het grootschalig meestoken van biomassa in haar elektriciteitscentrale in het Limburgse Buggenum (250 MW). Door een deel van de brandstof (kolen) te vervangen door biomassa beperkt Nuon de uitstoot van CO2 met 22 procent. Dat is 300.000 ton CO2 per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van 200.000 personenauto's per jaar.
Øystein Løseth, Lid van de Raad van Bestuur : "Vandaag schrijven wij een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van schone elektriciteitsproductie. Als enige in de wereld vergast Nuon in Buggenum grootschalig biomassa met kolen voor de productie van stroom. `Schoon fossiel' is hiermee realiteit geworden. Nuon gelooft evenals de overheid in schoon gebruik van fossiele brandstoffen als overgang naar een duurzame energietoekomst. Om die reden bouwen wij een moderne afvanginstallatie voor NOx bij onze kolencentrale in Amsterdam (Hemwegcentrale) en stoken we nu op grote schaal biomassa mee in Buggenum".
De Nuon-centrale in Buggenum is ideaal voor het meestoken van biomassa vanwege de moderne vergassingstechnologie. Deze technologie - ook wel `schone kolen-technologie' genoemd - filtert een maximum aan schadelijke stoffen uit kolen. Door een deel daarvan te vervangen door biomassa neemt ook de CO2-uitstoot af. Ook de nieuwe 1.200 MW elektriciteitscentrale, die Nuon ontwikkelt, is gebaseerd op schone kolentechnologie. Medio 2007 besluit de onderneming definitief of deze centrale wordt gebouwd.
De volgende stap naar een nóg milieuvriendelijker elektriciteitsproductie is de voorbereiding van een proef voor CO2-afvang in Buggenum. Deze centrale is ook daarvoor goed geschikt. Nuon wil samen met overheden, milieuorganisaties, kennisinstituten en andere bedrijven de mogelijkheden en wenselijkheid onderzoeken van grootschalige afvang, hergebruik en opslag van CO2. Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Fryslân en de gemeente Amsterdam.

Bijlage: te downloaden infographics
Infographic | PDF, 753 kb
Minder schadelijke stoffen
Download
Infographic | PDF, 1619 kb
Schonere stroom uit kolen
Download
Download PDF viewer