GroenLinks

GroenLinks en SP willen opheldering over opsporingsonderzoek moord Sévèke

24 maart 2006

Schriftelijke vragen van het leden Vos (GroenLinks) en de Wit (SP) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken over het organiseren van tegenspraak bij lopende opsporingsonderzoeken.


1. Kent u het persbericht van de familie en vrienden van Louis Sévèke ?
2. Klopt het bericht dat het verzoek om een onafhankelijke monitor in het opsporingsonderzoek naar de moord op Louis Sévèke is afgewezen? Klopt het dat het verzoek door de politie Nijmegen is afgewezen omdat de privacy van alle getuigen op een juiste manier wordt beschermd, geen der gehanteerde onderzoeksmethoden wordt prijsgegeven en om te voorkomen dat informatie uit het lopende onderzoek uitlekt? Bestonden er op het moment dat de familie verzocht om een dergelijke onafhankelijke monitor aanwijzingen dat deze argumenten zou spelen? Zo nee, waarom is er dan toch op deze gronden voor gekozen om het verzoek af te wijzen?
3. Bent u het met mij eens dat het in een dergelijk strafrechtelijk onderzoek, dat de publieke gemoederen zeer bezighoudt, aangewezen is om de aanbeveling van de Commissie-Posthumus over te nemen om niet bij het onderzoek betrokken (recherche)deskundigen te betrekken, die uit hoofde van hun deskundigheid de beschikbare informatie tegen het licht te houden en op grond van hun ervaring en deskundigheid vragen kunnen stellen of nog niet in het onderzoek aangevoerde argumenten te berde kunnen brengen? Ligt het in dit opsporingsonderzoek niet in de rede om een dergelijke onafhankelijke monitor toe te voegen aan het tegenspraakteam van de politie?
4. Bent u het met mij eens dat een verzoek om het toevoegen van een dergelijke onafhankelijke monitor beoordeeld dient te worden door het openbaar ministerie en niet door de politie zelf als formele opdrachtgever van het opsporingsonderzoek in kwestie?
5. Bent u bereid opdracht te geven om een onafhankelijke monitor, bijvoorbeeld een niet-politiefunctionaris die terzake kundig is op het gebied van politiewerk, toe te voegen aan het tegenspraakteam van de politie ?