Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 24 maart 2006

Persbericht

Conclusie formateur gemeente

De Wolden

De afgelopen week heeft de door de raad op 16 maart jl. aangestelde formateur, de heer J. van Žt Zand, met de politieke vertegenwoordigers van alle partijen formatiegesprekken gevoerd. Hierbij is de gewenste inhoud van het collegeprogramma aan de orde gekomen, de wijze waarop het collegeprogramma zou moeten worden vormgegeven en de coalitievorming. Op basis van deze gesprekken komt de formateur tot de volgende conclusies:

. Op basis van de door de raad vastgestelde Politieke Termijn Agenda (PTA) en de daarbij door de verschillende politieke partijen ingebrachte punten is een collegeprogramma mogelijk dat door alle fracties ondersteund wordt; . Gelet op de overeenkomsten in de verkiezingsprogramma's en de goede onderlinge verstandhoudingen en samenwerking zou iedere fractie deel kunnen uitmaken van het nieuw te vormen college; . Gelet op de uitslag van de verkiezingen en het feit dat de huidige collegepartijen gezamenlijk meer stemmen hebben gekregen dan bij de vorige raadsverkiezingen in 2002, lijkt een voortzetting van een college, waarvan dezelfde partijen deel uitmaken, een eerste logische optie om verder te onderzoeken; . Een uitbreiding van het college met meer fracties en derhalve met meer (parttime) wethouders wordt niet als wenselijk beschouwd, gelet op de ook in de nieuwe periode benodigde bestuurlijke slagkracht; . Om deze reden wil de formateur de formatiegesprekken voortzetten met de partijen Gemeentebelangen, PvdA en VVD.

Ten aanzien van de coalitiebesprekingen wil de formateur, gelet op de gesprekken die hij gevoerd heeft, de volgende zaken aan deze partijen meegeven:

. Alle fracties hebben aangegeven dat zij graag een collegeprogramma op hoofdlijnen zien, waarbij doelstellingen en termijnen concreet zijn. Dit bevordert de politieke discussie in de komende raadsperiode; . In het collegeprogramma dient duidelijk rekening te worden gehouden met de "Toekomstvisie 2005-2020: De Wolden, betrokken en actief", zoals deze door de raad is vastgesteld;

. In het collegeprogramma dient naast de inhoud van de PTA in ieder geval de volgende punten te worden meegenomen: o De zichtbare uitwerking van de gemeentelijke woonvisie; o Het waar mogelijk terugbrengen van de regelgeving en administratieve lastendruk; o Het behouden van een gezonde financiële gemeentelijke huishouding, waarbij het binnenhalen van derde geldstromen een belangrijk aandachtspunt vormt; o Hernieuwde aandacht voor internationale samenwerking; Continue aandacht voor de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie, waar het gaat om efficiency, effectiviteit en kwaliteit.

/////////////////