Unicef



'Watergevecht' in Niger
24 maart 2006, Safo Nassaraoua, Niger - Nederland lijkt maar weinig op Niger. Maar er zijn natuurlijk overeenkomsten. Of je nu in het West-Afrikaanse land woont of hier, de hoeveelheid water die je nodig hebt is gelijk. Maar waar wij even naar de kraan lopen, daar moet Kilima Sabaou naar de enige put lopen die nog niet is opgedroogd. Een tocht van 20 minuten. En dat 15 keer per dag. Haar 'strijd' voor water houdt in dat ze aan weinig andere dingen toekomt.

Foto: Unicef Niger 2006 Weinig mensen op het platteland hebben toegang tot water, en als ze het hebben is het water vaak vervuild. Frustrerend, want Niger's bodem bevat miljoenen liters water. Maar om het van 100 meter diepte op te pompen kost veel geld.

De strijd van Kilima
Het gezin van Kilima Sabaou heeft 6 kinderen. Water in grote hoeveelheden is dus nodig. Maar door de droogte zijn de meeste putten en bronnen in de omgeving opgedroogd, dus om water voor het hele gezin te krijgen, moet Kilima naar een plaatsje verderop. Per dag is ze 5 uur kwijt aan heen en weer lopen. "Het is moeilijk voor me", vertelt ze. "Ik moet ook nog andere dingen doen voor m'n kinderen." Het is een ware strijd.

En het water dat Kilima haalt, is niet van goede kwaliteit. Doordat het een van de weinige putten in de omgeving is, komen ook veekuddes naar de bron toe. Door de uitwerpselen van de beesten raakt het water snel besmet. Gevolg van het vervuilde water is dat veel kinderen diaree krijgen. Iets dat in Niger, vanwege de bijkomende uitdroging, fatale gevolgen kan hebben voor kleine kinderen.

Foto: Unicef Niger 2006 'Goudmijn' buiten bereik Terwijl het grootste deel van Niger bestaat uit woestijngebied en er overal een tekort is aan water, stromen er diep onder de grond miljoenen liters water. Het frustrerende is echter dat al dat water niet of nauwelijks kan worden opgepomt. Een put boren (soms 100 meter diep) is kost 6.000 tot 11.000 euro.

Toch zijn er de afgelopen 2 jaar een flink aantal nieuwe putten geslagen. Unicef heeft in totaal 1,8 miljoen euro uitgetrokken om tientallen putten te ontwikkelen. Ruim 120.000 mensen, onder wie 24.000 kinderen, hebben hier nu profijt van.

Water- en sanitairvoorzieningen creëren is voor Unicef in Niger een hoofdtaak. Alleen met schoon water kan de kindersterfte worden teruggebracht. Het programma wordt ook dit jaar voortgezet zodat Kilima in de toekomst schoon drinkwater kan krijgen. Schoon drinkwater waar ze niet 5 uur per dag voor hoeft te lopen.

Met dank aan Natalie Fol en David McKenzie