GroenLinks

Eurotop neemt motie-Karimi voor duurzame energie wél aan

24 maart 2006

In 2015 moet 15% van de Europese energievoorziening uit hernieuwbare energiebronnen komen. Dat hebben de Europese leiders vrijdag op hun top in Brussel bepaald. De Nederlandse regering verzette zich tegen dit voorstel van GroenLinks. Gelukkig hebben de Europese collega's onze regering toch weten te overtuigen.

GroenLinks is blij verrast en wil nu actie om dat streven in Nederland ook te halen. Daar is nog veel voor nodig.

Opvallend is dat de Nederlandse regering zich eerder nog verzette tegen het noemen van een Europees streefcijfer voor duurzame energie. Een GroenLinks-motie die pleitte voor minimaal 15% hernieuwbare energie in 2015 werd door staatssecretaris Nicolaï ontraden en door de rechtse fracties weggestemd. Kennelijk heeft premier Balkenende zich er door zijn Europese collega's van laten overtuigen dat ook Nederland een extra inspanning moet leveren voor een schone en veilige energievoorziening.

Het voorstel om 15% hernieuwbare energie in 2015 na te streven, is afkomstig van EU-voorzitter Oostenrijk. Afgelopen woensdag verklaarde staatssecretaris Nicolaï van Europese zaken dat de Nederlandse regering zich verzette tegen dit streefcijfer omdat zij twijfelde aan de haalbaarheid. Een motie van GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi om niet af te dingen op het Oostenrijkse voorstel werd door toedoen van CDA, VVD, LPF, SGP en Wilders verworpen.

GroenLinks is blij verrast dat de Europese regeringsleiders alsnog unaniem hebben ingestemd met het voorstel. Blijkbaar zijn zij er allen, inclusief Balkenende, van overtuigd dat er extra inspanningen nodig zijn. Daar is ook alle reden voor: om klimaatverandering tegen te gaan, om de Europese afhankelijkheid van geïmporteerde energie uit instabiele regio's terug te dringen en om meer zekerheid te bieden aan investeerders in duurzame energie.

Volgende week, bij het Kamerdebat over de Eurotop, zal Karimi dan ook aan Balkenende vragen welke nieuwe actie de regering gaat ondernemen om haar aandeel te leveren in het verwezenlijken van de Europese doelstelling van 15%. Op dit moment komt slechts 2,5% van de Nederlandse energie uit hernieuwbare bronnen.

«