Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Burgerforum Kiesstelsel - parlementaire stukken - Brief aan de Tweede Kamer over 'eerste tussen Burgerforum Kiesstelsel'

Brief aan de Tweede Kamer over 'eerste tussen Burgerforum Kiesstelsel'

24 maart 2006

Nu de selectiefase is afgerond en de eerste bijeenkomst binnenkort zal plaatsvinden brengt minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) de Tweede Kamer op de hoogte vna de stand van zaken.
---

De Voorzitter van de Tweede Kamer

Onderwerp: Burgerforum Kiesstelsel;

Eerste tussenbericht

Bij brief van 27 januari jl. heb ik u geïnformeerd over de organisatie en werkwijze van het Burgerforum Kiesstelsel (Kamerstukken II, 2005-06, 30184 nr. 6). Nu de selectiefase is afgerond en de eerste bijeenkomst binnenkort plaats zal vinden, breng ik u graag op de hoogte van de stand van zaken.

Op 4 februari jl. vonden 50.000 kiesgerechtigden op hun deurmat een uitnodiging om zich op te geven voor een informatiebijeenkomst over het Burgerforum Kiesstelsel. Zoals ik in mijn eerdere brief heb aangegeven ging ik uit van een respons van ongeveer 1,5%. De werkelijke respons bleek echter mijn stoutste verwachtingen te overtreffen. Bijna 4000 mensen gaven te kennen graag meer te willen weten over het Burgerforum. Het aantal van zes informatiebijeenkomsten dat was gepland, bleek dan ook niet voldoende. Er zijn daarom drie extra bijeenkomsten gepland in de Jaarbeurs in Utrecht.

Uiteindelijk zijn ongeveer 3000 mensen daadwerkelijk op de informatiebijeenkomsten geweest. Ruim 1700 daarvan hebben zich na afloop daarvan opgegeven voor het lidmaatschap van het Burgerforum. Op de informatiebijeenkomsten is ook gepeild waarom mensen waren gekomen. Regelmatig gehoorde reacties waren dat men zich vereerd voelde gevraagd te worden voor het Burgerforum, dat men van mening was dat het kiesstelsel verandering behoefde en dat men blij was dat nu eindelijk de politiek eens om de mening van de gewone kiezer vroeg.

Op 14 maart zijn uit de kandidaten de 140 leden van het Burgerforum geloot. Daarbij is gezorgd voor een gelijk aantal mannen en vrouwen en een verdeling over de provincies min of meer evenredig aan de inwoneraantallen. Op 24 maart as. vindt de installatiebijeenkomst plaats en de volgende dag de eerste scholingsbijeenkomst.

In het Algemeen Overleg van 17 november 2005 (Kamerstukken II, 2005/06, 30184 nr. 3) hebben diverse woordvoerders gewezen op het feit dat het Burgerforum niet alleen kansen biedt maar ook risico's inhoudt. Met name is aangegeven dat ingeval de uitkomsten van het Burgerforum zonder veel commentaar terzijde zouden worden geschoven, het tegenovergestelde wordt bereikt van hetgeen met het Burgerforum wordt beoogd, namelijk het bijdragen aan een betere relatie tussen kiezers en gekozenen. Ik onderschrijf dat dit een reëel gevaar is. Tijdens de informatiebijeenkomsten is er door de voorzitter van het Burgerforum, mw. drs. Jacobine Geel, nadrukkelijk op gewezen dat het zeker niet zo is dat het advies van het Burgerforum zonder meer door het kabinet en door de Tweede Kamer over genomen zullen worden.

Daarmee is het genoemde risico nog niet weggenomen. Ervan uitgaande dat het proces van het Burgerforum zorgvuldig geschiedt en het uiteindelijke advies goed is onderbouwd, is het voor het welslagen van het Burgerforum noodzakelijk dat kabinet en Kamer zorgvuldig met de uitkomst omgaan. Uit ervaringen met burgerparticipatie op andere bestuursniveaus is gebleken dat het negeren van een dergelijk advies fnuikend is voor het vertrouwen in de politieke besluitvorming. Ik zou het daarom op prijs stellen samen met de voorzitter van het Burgerforum met uw Kamer te spreken over het Burgerforum als proces. Dit om te bezien op welke wijze Kamer en kabinet ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid en zonder vooruit te lopen op een inhoudelijk oordeel over het advies van het Burgerforum, er toe kunnen bijdragen dat het Burgerforum als proces succesvol is. Want het is mijn stellige overtuiging dat dat in ieders belang is.

DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN KONINKRIJKSRELATIES,

Alexander Pechtol