Gemeente Den Haag

De gemeenten Den Haag en Westland hebben besloten om intensief te gaan samenwerken om de malafide infrastructuur rond (illegale) vreemdelingen aan te pakken. Hiervoor tekenen de burgemeesters Deetman en Van der Tak op vrijdag 24 maart om 16.30 uur een samenwerkingsconvenant.

In de gemeenten Den Haag en Westland verblijven naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 (illegale) vreemdelingen van wie een deel echt illegaal is en een ander deel in Nederland rechtmatig verblijft en hier al dan niet met een tewerkstellingsvergunning mag werken, bijvoorbeeld de Polen.
Gezien hun sociaal-economische positie zijn (illegale) vreemdelingen vatbaar voor uitbuiting op de arbeids- en woningmarkt. M.b.t. de arbeidsmarkt kan dit leiden tot oneerlijke concurrentie en verlies van miljoenen aan sociale premies en belastingen. Daarnaast zijn de vreemdelingen aangewezen op de onderste trede van de woningmarkt en dus vatbaar voor huisjesmelkers. Dikwijls is er sprake van overbewoning hetgeen levensgevaarlijke woonsituaties tot gevolg kan hebben evenals overlast voor de omwonenden.
De samenwerking richt zich primair op bestuursrechtelijke, de strafrechtelijke en/of fiscale aanpak van de uitbuiters.

Door de ondertekening van dit convenant sluit de gemeente Westland zich aan bij de bestaande organisatie, zoals deze is vastgelegd in het samenwerkingsconvenant project "aanpak malafide infrastructuur rond (illegale) vreemdelingen" dat de gemeente Den Haag in 2002 is aangegaan met de politie Haaglanden, Belastingdienst / FIOD-ECD, SIOD en Openbaar Ministerie.

Op basis van dit samenwerkingsconvenant is het mogelijk dat partijen over en weer informatie kunnen uitwisselen, zodat de uitbuiters van (illegale) vreemdelingen effectief kunnen worden aangepakt met behulp van de verschillende instrumenten waarover de verschillende partijen de beschikking hebben.

Uitnodiging
U bent van harte welkom op de bijeenkomst waar het convenant ondertekend wordt.
De ondertekening vindt plaats op vrijdag 24 maart om 16.30 uur. De locatie is: Kwekerij Villa Rosa, Nieuweweg 9 in Honselersdijk.