Vrije Universiteit Amsterdam

24.03.2006
N. Feller
aula
VU medisch centrum
13:45
Detection and eradication of minimal residual disease in acute myeloid leukemia


Promotor: prof. dr. G.J. Ossenkoppele

Detectie onzichtbare leukemiecellen verbeterd

Aan de nieuwe internationale behandelprotocollen voor de behandeling van Acute Myeloïde Leukemie (AML) wordt een nieuwe meting toegevoegd die is ontwikkeld aan het VU Medisch Centrum. Hiermee is bij AML-patiënten het risico op terugkeer van de ziekte na chemotherapie (recidieve) beter te voorspellen. De nieuwe methode meet de voorheen niet te detecteren, zogeheten minimale restziekte: AML-cellen die chemotherapie overleven. Een op maat gesneden therapie voor patiënten met AML is daarmee een stapje dichterbij gekomen, net als betere vooruitzichten voor patiënten met deze vaak dodelijke ziekte.

In Nederland bestaat de behandeling van AML (naar internationaal HOVON protocol), uit drie kuren chemotherapie. Promvenda Nicole Feller trachtte te voorspellen hoe succesvol de behandeling is, door de minimale restziekte (MRD) te meten met een speciale techniek, immunofenotypering met flow cytometrie. Met die resultaten was het mogelijk na elke kuur chemotherapie een patiëntengroep te identificeren met een laag en hoog risico op recidieve. Tevens was een hoog-risico patiëntengroep aan te wijzen waarvan de grote recidievekans vermoedelijk samenhangt met een inadequate dosis van de chemotherapie in het beenmerg.

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die ontstaat in het beenmerg. Het beenmerg produceert bloed-voorlopercellen die uitrijpen tot normaal functionerende, niet meer delende bloedcellen. Bij leukemie rijpen deze cellen niet uit, maar blijven ze zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Als behandeling achterwege blijft, overlijden AML-patiënten snel. Na chemotherapie zijn bij de meeste patiënten geen leukemische cellen in het beenmerg meer zichtbaar met de microscoop. Helaas komt de ziekte in veel gevallen toch weer terug, omdat een klein aantal leukemische cellen (niet zichtbaar onder de microscoop), de chemotherapie overleeft (MRD).

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl