Perdu

Vrijdag 24 maart

Levensvormen - over poëtische autobiografie in Perdu

Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

M.m.v. Inge Arteel, Gaston Franssen, Sylvia Hubers en Samuel Vriezen

Geen literaire vorm die zo omgeven is door misverstanden als de autobiografie. In de Nederlandse kritiek is autobiografie bijna synoniem aan bekentenisliteratuur, aan gebrek aan fantasie, ja zelfs gebrek aan kwaliteit. Al die misverstanden komen uiteindelijk voort uit één oermisverstand, namelijk dat autobiografie een soort literatuur is die het beschrevene niet vormgeeft, zoals andere literatuur dat doet.

Daarover gaat dus deze avond: autobiografie als vorm. In vier beschouwingen wordt het werk belicht van schrijvers die elk op een geheel eigen wijze autbiografie bedrijven. Centraal staat daarbij de vraag hoe de beschreven werkelijkheid wordt vormgegeven, en wat dat betekent voor wat er uiteindelijk wordt verteld.

Inge Arteel belicht het werk van Friederike Mayröcker, wier dichtwerk enerzijds vanuit de avant-garde traditie een krachtig, experimenteel gericht vormbewustzijn laat zien, en anderzijds de indruk geeft dat leven en werk sterk vervlochten zijn - waarmee het werk een noodzakelijk verband lijkt te tonen tussen leven en vorm. Gaston Franssen gaat in op de beweging die formalist pur sang Gerrit Kouwenaar in zijn oeuvre maakte naar de autobiografie van zijn bundel Totaal Witte Kamer. Samuel Vriezen verkent hoe bij enkele Amerikaanse dichters - waaronder Ron Silliman en Kenneth Koch - een experimentele, op oppervlakte en taal-an-sich gerichte schrijfwijze leidt tot een schrijven over het eigen leven. En dichteres Sylvia Hubers gaat naar aanleiding van haar bundel Terug Naar De Apotheker in op het verschil tussen autobiografie en waarheid.