Gemeente Utrecht


PERSBERICHT
ATTENTIE: EMBARGO 24 MAART 2006 13 UUR

Parels koesteren en kansen verzilveren !
Burgemeester Brouwer neemt Manifest Passie voor Utrecht in ontvangst

Op vrijdag 24 maart neemt Annie Brouwer, burgemeester van Utrecht, het Manifest Passie voor Utrecht in ontvangst uit handen van Janine Caalders, voorzitter van de Utrechtse Milieuraad. Passie voor Utrecht komt met ideeën om de stad sterker, mooier en levendiger te maken. Stadsbestuur en Utrechtse burgers en organisaties worden uitgedaagd om die kansen te verzilveren.

De overhandiging zelf bestaat o.a. uit de presentatie van het Manifest aan de hand van inspirerende beelden. Vervolgens worden zeven uitgelezen kansen uit het Manifest toegelicht door zeven prominente netwerkleden. Deze gelegenheid markeert tevens de lancering van de website www.passievoorutrecht.nl.

Parels, ontmoetingsplaatsen en verbindingen
Het Netwerk Passie voor Utrecht stelt vast dat er prachtige gebouwen, plaatsen en ruimten in de stad zijn die meer gekoesterd zouden moeten worden - en dat zijn niet alleen de historische parels.
De wijken buiten de binnenstad van Utrecht missen bijna allemaal een kloppend hart en er zouden meer plekken moeten zijn waar mensen elkaar spontaan kunnen tegenkomen of dat nou zakelijk, cultureel of anderszins is.
Tenslotte vraagt Passie voor Utrecht aandacht voor aantrekkelijke verbindingen en reismogelijkheden tussen de wijken en plaatsen in Utrecht: de emotionele hoofdstructuur.
Tegen deze achtergrond signaleert Passie voor Utrecht een flink aantal kansen. Enkele voorbeelden zijn:
- Breng met spoed het water terug in de Catharijnesingel.
De Catharijnesingel wordt in de toekomst weer singel. De wandeling door het prachtige singelpark om de binnenstad wordt zo vervolmaakt. Wacht niet tot het stationsgebied af is maar begin hiermee, zodat iedereen kan zien hoe mooi het wordt.
- Vaders voorop! Een multi-culti voorzieningengebouw in Hoograven
Honoreer het initiatief van bewonersgroepen (Stichting Tamount, Huurdervereniging Rivierenwijk) in Hoograven en geef buurthuis de Jutter in zelfbeheer. Dit buurthuis wordt wegens bezuinigingen afgestoten en is dé ideale plek voor een experiment in zelfbeheer. Een experiment ten behoeve van de ontwikkeling van een multi-culti voorzieningengebouw onder voorwaarde van verdergaande samenwerking tussen de organisaties die zich daar vestigen.
- Haak aan bij de zweefgondelbaan
Zwevend in een gondel door de lucht vanuit Leidsche Rijn, wie wil dat nu niet beleven? Even neerdalen bij het transferium Westraven en weer de lucht in richting de binnenstad van Utrecht. Dit vervoersmiddel is snel, veroorzaakt geen luchtverontreiniging of geluidsoverlast, is relatief goedkoop en vooral heel erg leuk! Haak aan bij het onderzoek van de gemeente Groningen naar de mogelijkheden. Een onderzoek dat wordt gesteund door het bedrijfsleven en het ministerie van Economische Zaken.

Prominente netwerkleden
Passie voor Utrecht is initiatief van de Milieuraad van Utrecht.
Meer dan vijftig personen uit de sfeer van cultuur, bedrijfsleven, overheid, onderwijs hebben een bijdrage geleverd aan het opstellen van het Manifest. Zeven van hen presenteren bij de overhandiging ieder een uitgelezen kans voor Utrecht. Dit zijn:
- Oedzge Atzema, Universiteit Utrecht
- Paul Baltus, Utrecht CS/ Nieuw Utrecht
- Staf Depla, tweedekamer lid PvdA
- Frank Heyligers, AM Wonen
- Roland Pereboom, Milieucentrum Utrecht
- Robert Ramdas, ER&ES Consult
- Nico Salm, Natuur- en Milieufederatie
- Kees Stap, Ecofys
- Theo Van Wijk, Hospitality Consultants/TransForMotion


---- --