Time : 11:10:21
Date : 23 March 2006
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Persuitnodiging: clandestiene arbeidsmigranten in Europa - 24 maart 2006 studie +debat Het European Policy Centre en de Koning Boudewijnstichting organiseren in samenwerking met PICUM (Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants) een debat over clandestiene arbeidsmigratie: "Regularisatie is niet de enige beleidsoptie: tien manieren om clandestiene arbeidsmigranten te beschermen". Het debat zal plaatsvinden op vrijdag 24 maart van 9u00 tot 13u00 in het Tulip Inn Hotel, Bolwerklaan 17 te 1210 Brussel (nabij het Rogierplein). Sprekers zijn: vertegenwoordigers van de Europese Unie, vakbonden, NGO's, academici, lokale overheden en sociale inspectie.

Met dit debat willen de organisatoren de mythes rond clandestiene arbeidsmigranten doorbreken.

Clandestiene arbeidsmigranten blijven immers een belangrijk, maar niet als zodanig erkend gegeven in de informele arbeidsmarkt in Europa. Ze lopen gevaar om door werkgevers te worden geëxploiteerd en mishandeld. Ze weten niet altijd hoe gebruik te maken van sociale diensten die deze mensen wettelijk kunnen bijstaan. Prof. Michael Samers, van de Universiteit van Nottingham (Verenigd Koninkrijk), geeft een beeld van wat informele economie in Europa zoal voorstelt. Op basis van deze uiteenzetting kan de vraag beter worden gesitueerd: hoe kan men de bescherming van deze kwetsbare, maar zeer aanwezige personen inbedden in het Europese beleid dat gericht is op integratie en sociale inclusie?

Ter inleiding van het debat worden de resultaten van een recente studie van PICUM voorgesteld: "Ten ways to protect undocumented migrants". In die studie vindt men een reeks zeer concrete cases van uitbuiting van arbeidsmigranten zonder papieren in Europa en in de Verenigde Staten, en evenveel methodes om er een einde aan te stellen. Deze presentatie dient als inleiding tot de discussie rond sociale uitsluiting, recht op arbeid en arbeidsinspectie.

De studie van PICUM en het recentste artikel van Prof. Michael Samers kunnen bij de Stichting worden aangevraagd.