Provincie Overijssel

Geen nieuwe vergunning voor Bouwens

Het College van Gedeputeerde Staten is niet van plan een nieuwe milieuvergunning te verlenen aan de Gebroeders Bouwens in Goor. Volgens Gedeputeerde Staten voldoet de aanvraag niet aan de eisen van de Wet milieubeheer. Vooral het geuraspect weegt voor het college zwaar omdat het bedrijf in een woonwijk staat.

De aanvraag heeft betrekking op de verwerking van productierestanten uit pluimveeslachterijen tot halffabrikaten voor de diervoerderindustrie. Ten opzichte van de eerdere milieuvergunning heeft het bedrijf een aantal wijzigingen doorgevoerd: het kookproces komt te vervallen en de werkzaamheden worden alleen overdag uitgevoerd. Dit komt de uitstoot van geur en geluidsoverlast ten goede.

Niettemin is het College van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de eis in de Wet milieubeheer, waarin is gesteld dat voor de bestrijding van verontreiniging de best beschikbare technieken moeten worden toegepast. Volgens de Wet Milieubeheer is een goede verspreiding en verdunning van de uitstoot essentieel om de geuroverlast te beperken. Dit is in de vergunningaanvraag ongewijzigd gebleven ten opzichte van de oude vergunning. De schoorsteen van een dergelijk bedrijf moet, volgens de gangbare inzichten, minimaal 25 meter boven het maaiveld staan om zo de uitstoot goed te kunnen verdunnen, dat is de huidige schoorsteen niet. Daarnaast is het de vraag of aanvullende maatregelen, aanpassingen aan filters, reinigen van de ventilatielucht, wel voldoende effect hebben. Dit vergt aanvullend onderzoek. De ontwerpbeschikking ligt vanaf 30 maart aanstaande zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Hof van Twente te Goor.

De provincie Overijssel trok vorig jaar de oude milieuvergunning van het bedrijf in. Na jarenlange geur- en geluidsoverlast voor omwonenden was sluiting van het bedrijf voor GS de enige mogelijkheid om hieraan een einde te maken.