Gemeente Hardenberg

Maart 2006 - Internetpanel Hardenberg van start met peiling over leefomgeving

Internetpanel Hardenberg van start met peiling over leefomgeving

3500 inwoners krijgen brief burgemeester

Bij 3500 inwoners van de gemeente Hardenberg van 18 jaar en ouder valt één dezer dagen een brief van burgemeester Bert Meulman in de bus met een uitnodiging om mee te doen aan het Internetpanel Hardenberg. In de eerste peiling kunnen de deelnemers onder andere hun mening geven over de directe leefomgeving.

Dit is voor u de kans om, zonder dat het u veel tijd kost, van achter de computer uw mening te geven over allerlei gemeentelijke onderwerpen en actuele themas, schrijft burgemeester Bert Meulman in de brief aan de potentiële deelnemers van het Internetpanel Hardenberg. College en raad vinden het belangrijk te weten wat er onder de inwoners van de gemeente Hardenberg leeft. Dat blijkt onder meer uit het feit dat we elke laatste vrijdag van de maand op bezoek gaan in verschillende kernen. Daarnaast worden inwoners bij veel beleidsonderwerpen en uitvoeringszaken actief betrokken en gevraagd hun mening te geven. Het Internetpanel is dus een nieuwe aanvulling op de vormen van participatie, die door de gemeente al worden ingezet.

Vragenlijsten

Wie meedoet aan het Internetpanel Hardenberg wordt gevraagd in 2006 en 2007 gemiddeld vier keer per jaar via de website van de gemeente een vragenlijst in te vullen. Als een nieuwe peiling online staat, krijgt men daar automatisch bericht van. Vervolgens heeft men ongeveer 10 dagen de tijd om de vragenlijst in te vullen. Bij actuele themas kan ervoor worden gekozen om tussentijds een extra peiling te houden. Het voordeel van een internetpanel is namelijk dat de resultaten binnen korte tijd beschikbaar zijn. Zowel college, gemeenteraad als ambtelijke organisatie kunnen gebruik maken van het internetpanel om informatie boven tafel te krijgen.

Eerste peiling

Wie de brief van de burgemeester thuis krijgt kan met een inlogcode direct meedoen aan de eerste peiling. Daarin staat de leefomgeving van de inwoners centraal. Er wordt gevraagd naar de mening over de kwaliteit van de groenvoorzieningen, de aanwezigheid van speelplekken, parkeermogelijkheden in de buurt, straatverlichting enz. Ook komen staan vragen in de peiling over het buitengebied. Zo wordt onder meer gevraagd in hoeverre men gebruik maakt en tevreden is over de fiets- en wandelmogelijkheden. Verder wordt aan de deelnemers gevraagd hun mening te geven over de informatieverstrekking via de gemeentelijke informatiepaginas in weekblad de Toren en de gemeentelijke website.

Resultaten

Kort na elke peiling ontvangen de deelnemers een samenvatting van de resultaten. De uitkomsten gaan ook gaan ook naar het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie en worden bovendien gepubliceerd op www.hardenberg.nl.

Representatief

Om ervoor te zorgen dat de uitkomsten een goede afspiegeling zijn van de mening van alle inwoners van de gemeente Hardenberg, worden dezer dagen zon 3500 mensen van 18 jaar en ouder via een persoonlijke brief van de burgemeester uitgenodigd om deel te nemen aan het panel. De ervaring leert dat zon 400 tot 500 mensen dan daadwerkelijk gaan meedoen. Daarmee geven de uitkomsten een vrijwel representatief beeld van de mening van alle inwoners. Deelname aan het Internetpanel Hardenberg is anoniem. Dat wil zeggen dat in de uitkomsten individuele meningen niet zichtbaar zijn. Alle ingevulde gegevens worden vertrouwelijk worden behandeld.

Partner

Het Internetpanel Hardenberg wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau I&O Research uit Enschede.