Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Hoevelaken, 24 maart 2006

VVD-leden eisen stellingname van Rutte en Veenendaal:

Kandidaat-lijsttrekkers: kies voor een écht liberale VVD!

De Liberale Stroomgroep, een onafhankelijke groep van ontplooiingsliberalen betrokken bij de VVD, daagt de kandidaat-lijsttrekkers Mark Rutte en Jelleke Veenendaal uit om te kiezen voor wat zij een écht liberale VVD noemen. In een brief, die vandaag via de media openbaar wordt gemaakt, worden Rutte en Veenendaal opgeroepen om afstand te nemen van de klassiek liberale denkbeelden die binnen de partij sinds enkele jaren overheersen. Vele actieve VVD-ers ondertekenen de oproep.

'Duidelijkheid, weten waar de VVD voor staat, is cruciaal in de politiek. Daarom moet een kandidaat-lijsttrekker zijn of haar keuze ook helder maken. De leden kunnen dan tenminste echt kiezen', aldus Norbert Klein, woordvoerder van de Liberale Stroomgroep. 'Tot nu toe heeft Mark Rutte geen kleur bekend. In zijn presentatie aan de leden op 9 maart jl. heeft hij aangegeven geen verschil te zien tussen hem en VVD-kamerleden als Hans van Balen en Jozias van Aartsen, die de klassiek liberale richting volgen. Ook Jelleke Veenendaal blinkt in haar presentatie uit in vaagheid over haar politieke koers. De Liberale Stroomgroep wil van hen nu een duidelijke stellingname.'

De oproep van de Liberale Stroomgroep aan Mark Rutte en Jelleke Veenendaal volgt kort na de bijeenkomst van de toekomstgerichte liberalen op 16 maart jl. en de recente bekendmaking van Jelleke Veenendaal als mede-kandidaatlijsttrekker voor de VVD. De Liberale Stroomgroep verwijt de huidige kamerfractie de afgelopen jaren te veel naar rechts te zijn afgezwenkt met onder andere 'moralistisch staatsdenken' en 'doorgeschoten geloof in marktwerking' als gevolg. Zij pleit voor een sociaal-liberale koers, waarin de ontplooiing en eigen verantwoordelijkheid van het individu centraal staan, maar waarin de overheid tegelijkertijd opkomt voor degenen die de eigen verantwoordelijkheid niet kunnen nemen of waarmaken. Beide uitgangspunten vormen de basis van de VVD, maar de laatste jaren is voor het laatste volgens de leden van de Liberale Stroomgroep te weinig aandacht geweest.

'Een echt liberale VVD hoeft zich niet af te zetten tegen welke partij dan ook maar kiest voor haar eigen sociale liberale wortels. Alleen zo wordt de VVD echt een volkspartij voor iedereen die deze keuze ondersteunt', aldus de tekst uit de aan Mark Rutte en Jelleke Veenendaal gerichte oproep.

Met het openbaar maken van de brief beoogt de Liberale Stroomgroep aan de publieke discussie over de koers van de VVD ook publiekelijk bij te dragen.

Noot voor de redactie (