Gemeente Utrecht


Gemeenteraad
Griffie
Persbericht

NIEUWE RAAD DIRECT STEVIG AAN DE SLAG

Nadat op 16 maart 2006 in een buitengewone raadsvergadering de nieuwe raadsleden werden beëdigd, vond gisteren de eerste gewone raadsvergadering plaats. De raad nam een aantal reeds door de vorige raad voorbereide besluiten, maar debatteerde ook over enkele heikele onderwerpen met betrekking tot de coalitie- en collegevorming.

Nieuw Welgelegen kan van start
Nieuw Welgelegen, het multifunctionele complex in Kanaleneiland, kan van start. Het complex gaat ruimte bieden aan sport, onderwijs en culturele evenementen en wordt hét visitekaartje voor Kanaleneiland. Na een uitgebreide bespreking in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling stemde de gemeenteraad gisteren unaniem in met de financiële onderbouwing en de dekking van het project.
Nieuw Welgelegen wordt bij uitstek een plek waar bewoners - van alle leeftijden en achtergronden - elkaar in de wijk kunnen ontmoeten. Dat kan op school, tijdens het sporten of bij allerlei (culturele) activiteiten. Het complex wordt gevestigd aan de Grebbeberglaan, gelegen tussen het Stationsgebied en Kanaleneiland.

Actieprogramma Wonen aanvaard
Unaniem stelde de raad eveneens het Actieprogramma Wonen/Actualisatie 2006 vast. Het actieprogramma en bijbehorende actualisatie richten zich op het verhogen van het tempo van de woningbouwproductie. Met de actualisatie van het actieprogramma is aan een eerder ingediende motie van de gemeenteraad voldaan. Een door de SP ingediend amendement, waarin wordt gesteld dat er binnen zes maanden bindende afspraken moeten worden gemaakt met alle regiogemeenten in het Bestuur Regio Utrecht over een evenwichtige verdeling van betaalbare huur- en koopwoningen over de regio, werd door alle partijen, met uitzondering van de PvdA, aangenomen (27 stemmen vóór en 13 stemmen tegen). De PvdA steunde wel de intentie, maar had formele bezwaren tegen de formulering van het amendement.

Voorbereidingen 'fly-over' 24 Oktoberplein gaan door
De raad stemde aan het begin van de vergadering in met het verzoek van de SP tot het houden van een interpellatie. De fractievoorzitter van de SP, Paulus Jansen, stelde aan de collegevormende fracties de vraag of zij het acceptabel vinden dat het nog zittende college de procedure voor de verlening van de bouwvergunning voor de 'fly-over' doorzet, terwijl GroenLinks en de ChristenUnie zich voorstander hebben verklaard van een tunnelalternatief. Na een levendig debat werd een door de SP ingediende motie, waarin het college wordt verzocht alle activiteiten hieromtrent op te schorten, verworpen. PvdA, VVD, CDA en Leefbaar Utrecht stemden tegen de motie (24 stemmen); GroenLinks, SP, D66, ChristenUnie en Burger en Gemeenschap stemden vóór (16 stemmen).

Lucasbolwerk parkeergarage afgeblazen
Leefbaar Utrecht diende een zogenaamde actuele motie in, waarin het college wordt verzocht de voorbereidingen voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage onder het Lucasbolwerk onmiddellijk te beëindigen. Deze garage vormde een onderdeel van het collegewerkprogramma van het nog zittende college. Bij stemming bleken alleen de VVD en het CDA door te willen gaan met deze garage. De motie werd aangenomen met 32 stemmen vóór en 7 stemmen tegen (VVD en CDA).

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer A. Smits, griffier, telefoon (030) 286 16 16,
e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl

Utrecht, 24 maart 2006

|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 16 16                  |
|                                  |Fax: (030) 286 15 18                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --