B EN W BERICHTEN 2006 - 11 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 21 MAART 2006

Algemene Zaken

1. (21-03) Burgemeester en wethouders stellen op 16 juni de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van de deelnemers aan een congres van de British Art Medal Society. Als gastheer treedt de wethouder Kunstzaken en Vervoer op.

2. (21-03) Het College heeft besloten een bezwaarschrift tegen de weigering van een huisvestingsvergunning gegrond te verklaren en de vergunning alsnog te verlenen.

3. (21-03) B en W hebben besloten een bezwaarschrift tegen de weigering van een huisvestingsvergunning ongegrond te verklaren.

4. (21-03) Het College heeft het Jaarverslag Integraal Handhavingsprogramma 2005 vastgesteld. In 2005 hebben de dS+V, DCMR Milieudienst Rijnmond en de Brandweer gezamenlijk ruim 1500 gebouwen gecontroleerd op brand- en bouwveiligheid. Het ging hierbij om controles bij ziekenhuizen, hotels, penitentiaire inrichtingen, gemeentelijke bedrijven, het bedrijventerrein Noord-West, vuurwerkverkooppunten en bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. Naar aanleiding van de uitvoering van het Handhavingsprogramma heeft het College vijftien rapportages vastgesteld. In de rapportages staan per branche de resultaten van de controles beschreven. Tevens hebben burgemeester en wethouders kennisgenomen van de resultaten van de nacontroles op brandveiligheid bij gemeentelijke instellingen naar aanleiding van het Handhavingsprogramma. Besloten is om gemeentelijke diensten halverwege 2006 een checklist milieu- en brandveiligheid te laten invullen voor de objecten die onder hun verantwoordelijkheid vallen en hierop steekproefsgewijs te controleren. Ook is een Protocol Handhaving vastgesteld dat aangeeft dat gemeentelijke instellingen even strikt benaderd worden als bedrijven of andere instanties.

5. (21-03) De burgemeester is van 31 maart tot en met 1 april aanwezig bij een feestelijke plechtigheid in het kader van het 800-jarige stadsjubileum van Dresden, de partnerstad van Rotterdam.

6. (21-03) B en W hebben het voorstel tot wijziging van de Verordening geldelijke voorzieningen decentrale besturen ter vaststelling aan de raad gestuurd. Dit voorstel maakt het mogelijk dat de leden van het dagelijks bestuur van de Centrumraad en de Wijkraad voor Pernis zelf een wachtgeld- en pensioenregeling kunnen creëren.

7. (21-03) Het College heeft de bevoegdheden met betrekking tot het nemen van verkeersbesluiten en besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994 overgedragen aan de dagelijkse besturen van de deelgemeenten. Dit besluit vloeit voort uit de inwerkingtreding van de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden.

8. (21-03) Op 11 april 2006 vanaf 14.00 uur vindt in kamer 113 van het stadhuis een sponsor- en ambassadeursbijeenkomst plaats van Villa Pardoes. Villa Pardoes is een vakantieverblijf voor kinderen met een terminale ziekte. Samen met hun familie kunnen zij in Villa Pardoes genieten van een gratis vakantie in een van de acht thema-appartementen, waar alles is aangepast aan de beperkingen die hun ziekte met zich meebrengt. Villa Pardoes staat naast de Efteling.

Beleid

1. (21-03) Het College heeft besloten de Overeenkomst Bestaand Katendrecht te wijzigen. In de gebiedsafspraak waren de Nieuwe Unie, de gemeente en de deelgemeente Feijenoord overeengekomen dat per 1 januari 2006 betaald parkeren wordt ingevoerd. De betrokken partijen hebben echter geconcludeerd dat het beter is de invoering te koppelen aan toekomstige ontwikkelingen in de wijk. Betaald parkeren wordt nu ingevoerd zodra de eerste nieuwbouw of de wijkparkeergarage worden opgeleverd, of het stoomschip de 'Rotterdam' zijn vaste ligplaats inneemt.

2. (21-03) B en W stellen de gemeenteraad voor een krediet beschikbaar te stellen voor de investeringen in het stedelijk domein van het project Rotterdam Centraal.

3. (21-03) Het College heeft besloten een extern onderzoek te laten uitvoeren naar de gang van zaken rond de ontwikkeling van de MEAO-locatie aan de Burgemeester Baumannlaan in Overschie.

4. (21-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten om vooruitlopend op de planvorming in de Vlinderstrik akkoord te gaan met het slopen van tuinbouwkassen aan de Rodenrijseweg 553 en 473-1. De Vlinderstrik wordt voor een groot gedeelte ontwikkeld als natuur- en recreatiegebied als onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam.

5. (21-03) Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan 'Brienenoord Corridor' vast te stellen. Het ontwerp heeft van 23 september 2005 tot en met 3 november 2005 ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.

6. (21-03) Het College heeft besloten het gebouw Las Palmas te verkopen aan OVG Projectontwikkeling. Deze ontwikkelaar zal het plan zoals dat door de gemeente is ontwikkeld uitvoeren. Dit plan houdt in dat het Nederlands Fotomuseum, de Beeldfabriek en de Vrije Ruimte onderdak vinden in het gebouw. OVG verhuurt de commerciële ruimten en neemt zelf intrek in een nog te ontwikkelen kantoor op het dak van het gebouw.

7. (21-03) B en W hebben de gemeentebrede servicenormen vastgesteld. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de normen is dat zij betrekking hebben op alle kanalen (schriftelijke en telefonische dienstverlening en dienstverlening op internet en aan de balie) en dat burgers bij alle gemeentelijke adressen mogen rekenen op dezelfde kwaliteit. Rotterdammers maken kennis met de gemeentebrede servicenormen, als zij contact hebben met de gemeente. De voorbereiding van de gefaseerde invoering vindt de komende maanden plaats.

8. (21-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten tot het instellen van een rechtsvordering voor een bedrag van E 28.625,-- voor het verhalen van bijstandskosten.

9. (21-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeentelijke dekkingsbijdrage ten behoeve van het bouwproject World Music and Dance Centre van Codarts (Hogeschool voor de Kunsten) vast te stellen op maximaal E 0,9 miljoen.

10. (21-03) B en W hebben besloten de voordracht van de jury voor de Groene Duimen over te nemen. Op 20 januari 2006 is de publiekscampagne 'Rotterdam? Fleurt op!' gestart. Hierin werden Rotterdammers opgeroepen om ideeën in te dienen voor het opknappen van de buitenruimte in hun eigen buurt. Het College heeft hiervoor twee miljoen euro beschikbaar gesteld. De winnende initiatieven krijgen een Groene Duim, waardoor het mogelijk wordt de plannen uit te voeren. In de campagneperiode zijn honderdveertig plannen ingediend. Een onafhankelijke jury heeft vijfendertig initiatieven geselecteerd. De prijzen worden op 29 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal uitgereikt door wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte.

11. (21-03) Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de voortgang van de Europese subsidieprogramma's URBAN II Noord aan de Rotte, Doelstelling 2 Delfshaven en Feijenoord Impuls in de periode 2000 - 2006. Binnen het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft de Europese Commissie 45 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie gebieden in Rotterdam. Rotterdam draagt vanwege de verplichting tot cofinanciering van Europese subsidies zelf een bedrag bij van E 90 miljoen. In totaal wordt in genoemde periode, met een uitloop naar 2008, voor ruim 135 miljoen euro aan projecten uitgevoerd.

12. (21-03) Het College stelt de raad voor de motie van de heren Cornelissen en Kneepkens van 24 november 2005 over de continuering van de subsidieverlening aan zes Zuid-Europese zelforganisaties als afgedaan te beschouwen. Inmiddels is voor het jaar 2006 weer subsidie verstrekt.

13. (21-03) B en W stellen de raad voor de motie van de heer Marapin, mevrouw Van Ravesteijn-Kramer en de heer Van der Heijden van 10 november 2005 over vormings- en ontwikkelingswerk als afgedaan te beschouwen. Het College heeft een raadsvoorstel en ontwerpbesluit vastgesteld om vormings- en ontwikkelingswerk in 2006 in de bestaande vorm te hanteren en vanaf 1 januari 2007 een plaats te geven binnen het stedelijke integratiebeleid.

14. (21-03) Burgemeester en wethouders leggen het bestemmingsplan 'Kleiwegkwartier' opnieuw voor aan de gemeenteraad. Het bestemmingsplan is op 20 januari 2005 in de gemeenteraad behandeld, maar door een communicatiefout is het toen niet opgenomen in de huis-aan-huisbladen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Gedeputeerde Staten hebben daarop hun goedkeuring aan het plan onthouden. Het plan wordt voorgelegd met enkele aanpassingen ten opzichte van het besluit in januari 2005.

15. (21-03) Het College heeft besloten twee personen voor te dragen die namens de gemeente Rotterdam zitting nemen in de Adviescommissie Luchtvaart Rotterdam Airport. Deze commissie komt voort uit de MER(Milieueffectrapportage)-procedure die door Rotterdam Airport op verzoek van de minister van Verkeer en Waterstaat is gestart ter reparatie van de huidige geluidscontour. Aanleiding zijn de technische onvolkomenheden die aan de Aanwijzing 2001 ten grondslag liggen. Rotterdam Airport zal medio 2006 een verzoek tot wijziging van de Aanwijzing bij de ministers van Verkeer en Waterstraat en VROM indienen. De ministers gaan na een uitspraak van de adviescommissie over tot het vaststellen van de Aanwijzing. De milieueffectrapportage levert de informatie die nodig is om het milieubelang volwaardig mee te wegen bij besluiten over plannen en projecten met grote gevolgen voor het milieu.

16. (21-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten deelname van Rotterdam in de Rijn-Schelde-Delta-samenwerking met zes jaar te verlengen tot 2011. De Rijn-Schelde-Delta-samenwerking bestaat sinds 1997 en is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband. Deelnemers zijn onder andere de provincies Zuid-Holland en Noord Brabant, Oost- en West-Vlaanderen, gemeenten, havenbesturen van onder meer Rotterdam en Antwerpen en maatschappelijke organisaties uit Nederland en België. Doel van de samenwerking is afstemming en visievorming over de delta. Dit moet uitmonden in concrete plannen en activiteiten. De belangrijkste thema's voor de komende periode zijn economie, mobiliteit en leefmilieu.

17. (21-03) B en W hebben besloten een kandidaat voor te dragen als lid van de Raad van Commissarissen van Evides NV. De benoeming is in lijn met het beleid om geen wethouders, raadsleden of ambtenaren te benoemen in raden van commissarissen van vennootschappen waarin de gemeente Rotterdam deelneemt.

Middelen en Control

1. (21-03) Burgemeester en wethouders hebben de managementcontracten 2006 vastgesteld voor de dienst Gemeentewerken en de kostenplaats Openbare Ruimten en Milieu (ORM). De wethouder en de directeuren die verantwoordelijk zijn voor Gemeentewerken en ORM ondertekenen de contracten op korte termijn.

2. (21-03) Het College heeft een raadsvoorstel vastgesteld waarin de tarieven voor de belasting op bedrijfsafval voor 2006 zijn vastgelegd.

3. (21-03) B en W hebben het principebesluit genomen een Burgerpanel op te richten. Dit panel moet ertoe gaan bijdragen dat de gemeentelijke dienstverlening beter aansluit bij de verwachtingen van burgers en ondernemers. Het Burgerpanel zal voortkomen uit het bestaande Rotterdamse Kwaliteitspanel van de Stichting Onderneming Opbouwwerk Rotterdam (SONOR). De stichting stelt hiertoe een werkplan op.

4. (21-03) Het College heeft het statuut van de Servicedienst Rotterdam en de aanpassingen van de spelregels voor Shared Service Centers vastgesteld. Hierin is de positionering van de dienst ten opzichte van andere gemeentelijke diensten vastgelegd.

Schriftelijke vragen

(21-03) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van:

. De schriftelijke vragen van de heer Koeiman e.a. inzake zijn klacht over uitspraken van wethouder Van den Anker . De schriftelijke vragen van de heren O. Kaya en A. Bonte (GroenLinks) met betrekking tot de Maeslantkering. . De schriftelijke vragen van het raadslid de heer J.C. Siemons (fractie Siemons), om van de Wednesday Night Skate een versie voor kinderen mogelijk te maken: de Wednesday kids-skate. . De schriftelijke vragen van het raadslid de heer A. Bonte (GroenLinks), met betrekking tot de onveiligheid van zebrapaden. . De schriftelijke vragen van het raadslid de heer J.C. Siemons (fractie Siemons) met betrekking tot de verbetering van de taxibranche en de invoering van een uniforme kleur voor taxi's.


---- --