Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|24 maart 2006                   

Allerlei cijfers over stad in 'Utrecht Monitor 2006':

91% INWONERS UTRECHT (EEN BEETJE) TROTS OP HUN STAD

Utrechters zijn in overgrote meerderheid tevreden over hun stad en het centrum. Ook heeft 73% van de inwoners vertrouwen in de toekomst van de stad. Het aantal inwoners groeit snel, vooral omdat de woningbouw in Leidsche Rijn een goed jaar achter de rug heeft. Veel veiligheidscijfers laten opnieuw een verbetering zien, hoewel niet alle vormen van geweld afnamen. Utrecht is van de 50 grootste gemeenten het beste per openbaar vervoer bereikbaar. De werkgelegenheid daalde iets, maar toch trekt de economie verder aan. De openbare ruimte baart de Utrechters meer zorgen dan voorheen, naast de verkeersproblematiek en de veiligheid. De Utrechter geeft het gemeentebestuur als geheel een voldoende (6,1).

Deze en vele andere gegevens komen uit de negende Utrecht Monitor, een jaarlijkse uitgave van de gemeente Utrecht, met allerlei recente cijfers over bevolking, veiligheid, economie, verkeer, openbare ruimte, cultuur en gezondheid. De Monitor bevat onder andere de uitkomsten van een inwonersenquête, die in het najaar van 2005 onder bijna 2.500 Utrechters werd gehouden. Daarnaast wordt voor de Monitor een veelheid aan bronnen van binnen en buiten de gemeente Utrecht geraadpleegd.

Bevolking groeit maar vergrijst niet
Utrecht kreeg er vorig jaar ruim 5.600 inwoners bij. Daarmee kwam het inwonertal op 1 januari 2006 uit op net boven de 281.000. De groei is met 2,1% nog wat groter dan in voorgaande jaren (1,9%). De toename van de bevolking komt voor iets meer dan 80% voor rekening van Leidsche Rijn. In tegenstelling tot het landelijke beeld kent Utrecht geen vergrijzing. In 2020 is naar verwachting 10% van de Utrechters 65 jaar of ouder (nu 11%). Landelijk zal dit aandeel dan meer dan het dubbele (21%) zijn.

Hoge tevredenheid over stad, voldoende voor gemeentebestuur
Uit de inwonersenquête blijkt dat Utrechters erg positief zijn over de stad. Maar liefst 94% van de inwoners vindt het "prettig wonen in deze stad" . 87% van de ondervraagden vindt ook het centrum aantrekkelijk (tegenover 73% in de 4 grote steden). Van de Utrechters is 91% "trots" (48%) of "een beetje trots" (43%) op de stad.
De inwoners van Utrecht zijn matig positief over hun gemeentebestuur. Hun algemene rapportcijfer is een 6,1. Utrechters reageren verschillend op stellingen hierover. Zo vinden inwoners in meerderheid dat het gemeentebestuur zich goed heeft ingezet voor een betere bereikbaarheid van de stad (72%), veiliger openbaar vervoer (66%) en om het "schoon en heel" te houden op straat (57%). Inwoners blijken minder tevreden over de inzet van het gemeentebestuur voor het bestrijden van de achterstand van migranten (22%), het terugdringen van schoolverzuim (25%) en het terugdringen van onveilige en illegale woningsituaties (29%). Tweederde van de Utrechters zegt de Utrechtse politiek in meer of minder mate te volgen. Meer dan de helft (54,2%) van de Utrechters ging vorige week stemmen voor de gemeenteraad, duidelijk meer dan in 2000 (43,5%).

Criminaliteit daalt, maar onveiligheidsgevoel stijgt
De aanhoudende inzet voor een veiliger stad wierp weer vruchten af. Het aantal delicten nam verder af met 5% en ligt nu ruim een-derde lager dan in 2001. Er werden meer aanhoudingen verricht en veelplegers opgepakt. Toch nam het aandeel Utrechters dat zich wel eens onveilig voelt verder toe tot 62%. Wel voelen slechts weinig Utrechters (6%) zich vaak onveilig (6%). Investeren in veiligheid blijft van belang. De voor het eerst gemeten aangiftebereidheid ligt op 29%, gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Zorg over openbare ruimte, waardering voor opgeknapte parken
De openbare ruimte is een toenemende zorg voor inwoners. Meer Utrechters (29%) dan voorheen (2004: 16%) noemen vervuiling en beheer van de openbare ruimte een probleem dat met voorrang moet worden aangepakt. Aan de andere kant geven Utrechters blijk van waardering voor de grote opknapbeurten van een stadsparken. De tevredenheid van omwonenden over de parken De Gagel en De Watertoren (Overvecht) en park Transwijk (Kanaleneiland) steeg tot het stedelijk gemiddelde van 70%.

Werkgelegenheid daalde nog, economie klimt uit dal
De economische groei in Nederland was vorig jaar blijkbaar nog te broos om voor een werkgelegenheidsgroei in de stad te zorgen. De werkgelegenheid nam voor het vierde jaar op rij af, nu met 1,2%. Ook landelijk was er een daling, in de provincie kon voor het eerst in jaren weer een lichte groei van 0,6% worden genoteerd. De voortekenen voor dit jaar zijn gunstiger. De omzet van het Utrechtse bedrijfsleven in 2005 is voor het eerst in jaren niet gedaald. Landelijk ging het al beter met een lichte stijging van de omzet. Het aantal bij het CWI ingediende vacatures stijgt weer. De Nederlandse economie trekt nu duidelijk aan. Voor Utrecht wordt op jaarbasis een gemiddelde economische groei van 2,3% verwacht. Overigens ligt de werkloosheid in Utrecht met 7,4% (CBS) lager dan in de andere grote steden (landelijk 6,5%).

Overige ontwikkelingen
Een greep uit de vele andere signalen van de Utrecht Monitor 2006:
? Onderwijs: vier van de tien 22-jarige Utrechtse leerlingen gaat van school zonder startkwalificatie.
? Verkeer: op de snelwegen in en rond Utrecht was het in 2004 met 0,8% groei iets drukker dan het jaar daarvoor. De groei van de afgelopen jaren is beduidend minder dan een aantal jaren daarvoor. Anno 2005 is er 4% minder woon-werkverkeer de stad in en uit dan in 2001.
? Welzijn: De hostels hebben een positief effect op verslaafde dak- en thuislozen. Na een half jaar wonen in een hostel komt slapen op straat bij hen niet meer voor.
? Cultuur: het aantal bezoekers van de Utrechtse Culturele Zondagen is voor het derde jaar op rij met 50% toegenomen. In 2005 steeg het naar maar liefst 180.000.
? Publieksdienstverlening: de Utrechters beoordelen de dienstverlening van de gemeente met een voldoende: 6,5. Hun oordeel liep wel geleidelijk terug, van een 6,7 in 2001 via een 6,6 in 2004.

Noot voor de media:
De Utrecht Monitor is na de persconferentie te downloaden van de internetsite van de afdeling Bestuursinformatie www.onderzoek.utrecht.nl. Een papieren exemplaar kan worden besteld bij het secretariaat van de afdeling Bestuursinformatie: 030 - 286 13 50.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Pluup Bataille, 030 - 286 11 40.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --