Waterloopkundig Laboratorium

Delft, 24 maart 2006

OpenMI helpt watermanagers bij integraal waterbeheer

Een team van internationale onderzoekers heeft een gemeenschappelijke interface, de Open Modelling Interface (OpenMI) ontwikkeld. Deze interface laat verschillende computermodellen, die tegelijkertijd draaien, met elkaar communiceren. De interface is het eindproduct van een vierjarig EU-project waarin WL | Delft Hydraulics samen heeft gewerkt met o.a. RIZA, Alterra, Centre for Ecology & Hydrology, HR Wallingford, DHI Water and Environment. OpenMI is het resultaat van vijf jaar publiek/private samenwerking van 14 organisatie uit 7 Europese landen. Met RIZA als initiatiefnemer en het Nederlandse Standaard Raamwerk concept als basis is een product bereikt dat wereldwijd aanslaat. Naast WL | Delft Hydraulics, RIZA en Alterra zijn ook Royal Haskoning, HKV-Lijn in Water, MX-Systems, PCRaster Environmental Software en TNO-NITG betrokken bij nieuwe product ontwikkeling met OpenMI.

De interface is de uitkomst van afspraken die gemaakt zijn voor de in- en uitgangen voor computermodellen. Door deze afspraken kunnen rekenmodellen zowel gemakkelijk onderling gekoppeld als met andere software toepassingen zoal databases en visualisatieprogramma's. Model integratie komt daarmee binnen handbereik. Via integrale model analyse helpt OpenMI de watermanagers bij integraal waterbeheer. De fysische effecten van maatregelen kunnen makkelijker doorvertaald worden naar effecten op zowel sociaal-economisch gebied als voor het milieu. Daarom kan OpenMI ook voor de Kaderichtlijn Water een belangrijk instrument zijn.

OpenMI maakt het niet alleen gemakkelijker voor duizenden waterbeheerders in Europa, maar het zorgt er ook voor dat de kleine bedrijven en universiteiten hun kennis beter kunnen ontsluiten. Ook hun modellen kunnen via OpenMI aan al bestaande instrumenten gekoppeld worden.

De Europese Commissie vindt OpenMI een doorbraak voor de sector en heeft een internationale bijeenkomst in Brussel georganiseerd waar het eindproduct is gepresenteerd aan software product ontwikkelaars en gebruikers. Tijdens de bijeenkomst werden waterbeheerders geïnformeerd over de mogelijkheden van de interface. OpenMI is gelanceerd als open source software zodat ontwikkelaars van software producten hier eenvoudig gebruik van kunnen maken. Meer informatie over OpenMI is beschikbaar op de website www.openmi.org.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE.