Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Stunbag voor arrestatieteams politie

24 maart 2006

De arrestatieteams bij de politie krijgen de beschikking over de stunbag. Dat is munitie die niet in het lichaam binnendringt, maar wel een flinke klap uitdeelt. De stunbag bestaat uit een rond zakje met loodkogeltjes, en wordt afgeschoten met een speciaal jachtgeweer. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Donner (Justitie).

Stunbag De stunbag is vooral bedoeld om verdachten tijdelijk uit te schakelen op een wat grotere afstand, omdat het gebruik van wapenstok of pepperspray dan niet mogelijk is. Iemand op die afstand uitschakelen is met de huidige wapens al snel alleen nog maar mogelijk met een vuurwapen met scherpe munitie. De stunbag biedt daarvoor een alternatief. Het gebruik van de stunbag vereist wel specialistische inzet en een goede geoefendheid. Daarom krijgen alleen de gespecialiseerde arrestatieteams de stunbag ter beschikking.

De stunbag mag alleen gebruikt worden tegen verdachten die vermoedelijk een wapen hebben en tegen personen zullen gebruiken, en tegen verdachten die op de vlucht zijn of zich niet laten arresteren.

Voor invoering van de stunbag en andere alternatieve wapens met bijbehorende munitie voor arrrestatieteams is een wijziging nodig van de ambtsinstructie voor de politie en van de bewapeningsregeling. Het voorstel voor wijziging van de ambtsinstructie gaat nu voor advies naar de Raad van State. Naar verwachting zal de stunbag in de tweede helft van 2006 daadwerkelijk worden ingevoerd bij de arrestatieteams.